Virszemes digitālā tālrāde

Pērnā gada septembrī līdz ar digitālās televīzijas palaišanu Rīgas apkārtnē, nolēmu, ka ir pienācis laiks digitālās televīzijas ienākšanai manā mājā. Iepriekš nav bijis arī televizors, tādēļ ieviešanas darbi sākās ar piemērotākā TV modeļa atrašanu. Viss sākās ar manu mulsumu par to, ka iebūvēts digitālās televīzijas uztvērējs vēl nenozīmē arī strādājošu – par to bloga raksts. Daudz netrūka, lai nopirktu pēc skata un ar ārzemju atsauksmēm labu Sony tālrādi, bet ar Latvijai nederīgu uztvērēju. Es ceru, ka šobrīd Latvijā pārdošanā vairs nav patērētājus mulsinoši televizori ar iebūvētu mpeg2 uztvērēju. Jebkurā gadījumā izvēloties tehniku ar konsultanta palīdzību kādā no veikaliem, pārdevējs noteikti palīdzēs un ieteiks atbilstošāko, alternatīva ir pasūtīt kādā no internetveikaliem.

Ilgais ceļš kāpās jeb mēnešiem ilgi meklēju televizoru

Piederu pie tiem cilvēkiem, kuri lielākus pirkumus, it sevišķi tehniku, rūpīgi plāno un izpēta piedāvājumu, atsauksmes, citu pieejamo informāciju. Augustā, kad bija tikai sākusies Lattelecom informatīvā kampaņa, pašam nācās urbties un meklēt patiesību. Televizora izvēli ietekmē katra lietotāja vajadzības – mani galvenie uzstādījumi bija: obligāti iebūvēts mpeg-4 dekoders, iespēja pieslēgt datoru, labas atsauksmes internetā un cenā ap 250 Ls. Pēc ilgas variantu pētīšanas apstājos pie  LG 32H2000 modeļa, kas lieliski atbilda manām prasībām, turklāt slēpa sevī izaicinošu iespēju – pieslēgt ārējo USB disku. Par šo iespēju uzzināju nejauši, rokoties Boot.lv forumā – tas bija liels pluss noskatītajam modelim. Televizors ir aprīkots ar USB pieslēgvietu, kura ir paredzēta tikai un vienīgi servisam. Gudri cilvēki ir atraduši iespēju ar USB datu nesēju un TV pults palīdzību „uzlabot” televizoru un padarīt šo USB funkciju pieejamu, lai gan tā lētākā gala LG televizoru modeļos nav paredzēta. (Šīs darbības noteikti ir jāveic cilvēkiem, kuri zina ko dara un apzinās riskus, t.sk. zaudēt garantiju, ja process nenotiks kā plānots) Rezultātā ir televizors, kuram nav nepieciešamas papildus ierīces, lai spēlētu filmas, mūziku vai bildes no cietā diska – izmantoju ārējo 2,5” cieto disku, kuram nav nepieciešama papildus barošana. Televizorā ir iebūvēts failu pārlūks, kas ļauj ērti pārskatīt cietā diska vai usb zibatmiņas saturu un izvēlēties saturu, kuru atskaņot. TV saprot arī problemātisko .mkv video failu jeb sauktu arī par matrošku, spēlē bez aizķeršanās. Pirms televizora iegādes biju plānojis pirkt arī WD digital media player – ierīci, kurai var piestiprināt ārējo disku vai usb un ar tā palīdzību atskaņot failus. Nu tas vairs nav vajadzīgs, jo televizorā man šīs iespējas jau ir iebūvētas. Ja TV funkciju sarakstā jums ir svarīga iespēja pieslēgt USB, tad iespēju robežās uzziniet par šīs pieslēgvietas funkcionalitāti: daļa TV ar USB nodrošina atskaņot vien foto un attēlus. Konkrētais modelis ir pieejams vēl dažos internetveikalos, bet, plānojot USB uzlabojumus, vajag rūpīgi izlasīt internet’ā atrodamās instrukcijas. Kopumā esmu ļoti apmierināts ar LG televizoru, par galveno plusu uzskatot elektronisko programmu gidu – ērts, pārskatāms. Neatceros, kad pēdējo reizi esmu rokās turējis ierasto papīra programmu.

Vai ir vērts pirkt televizoru ar full HD (1080p)? Es uzskatu, ka tas lieki sadārdzina izmaksas un vienkāršam lietotājam televīzijai tas nav nepieciešams. HD kanālu skatīšanai tuvākajā nākotnē, manuprāt, pietiek ar izšķirtspēju 1280x720p. Tā ir mana īsā atbilde – ja kādu interesē vairāk par HD TV, tad jāvaicā google.

[ad name=”post-hotel”]

Televīzijas antena

Internetā lasāmi daudz un dažādi „veiksmes stāsti” par to, kā izdevies uztvert digitālo televīziju, piemēram, pa balkonu izkarināts metāla pakaramais utml. Šādu ierakstu iedvesmots biju cerējis, ka ņemot vērā dzīvesvietas tuvumu TV tornim  pietiks ar istabas antenu DTV uztveršanai, tomēr pieredze liecināja skaidri un gaiši – šāda antena nav risinājums. Joka pēc izmēģināju ārējo dekoderi kopā ar veco āra antenu, kas nav decimetru antena, brīnumainā kārtā tā spēja uztvert signālu, lai arī krietni pabojātu – nekad nebiju domājis, ka ar šo antenu kādreiz varēšu skatīties ārzemju kanālus (nu labi, labi – retranslēti, bet vienalga)!

Apskatīju Argus antenu piedāvājumu, bet beigās paliku pie āra antenas (15 Ls), kuru iesaka Lattelecom. Pārdevējs ieteica iegādāties papildus antenas barošanu (4,50 Ls), jo to nevajagot tikai ārējiem dekoderiem, kuri nodrošina pietiekamu strāvu aktīvās antenas barošanai. Kā izrādījās LG TV modelī ir funkcija „booster”, kas faktiski pilda šīs funkcijas, tādēļ antenas barotājs nevajadzīgs mētājas atvilknē. Pieļauju iespēju, ka šāds pastiprinājums ir vajadzīgs tālākos rajonos, bet 20 km attālumā no Rīgas neredzu tam reālu darbības uzlabojumu. Lai pieslēgtu vairākus televizorus, ir nepieciešams sadalītājs: viens pievads uz antenu un tālāk izvadi uz nepieciešamo skaitu pieslēgvietu.

Ārējais dekoderis

Pēc tam, kad sapratu, ka virszemes digitālā televīzija ir baigā manta un strādā labi, pēc mēnešiem pienāca laiks aprīkot arī radinieku televizoru ar digitālo televīziju. Ņemot vērā TV kastes pieklājīgo vecumu, nācās Ziemassvētkos iegādāties Lattelecom ārējo dekoderi un TV savienot kopā ar Scart kabeli. Apsvērām iespēju izvēlēties Viasat, bet negribēju šķīvi pie mājas, turklāt gana labi darbojās jau 3 mēnešus pārbaudītais variants. Būtiskākais ieguvums: iepriekšējās televīzijas uztveršanu ietekmēja garām braucošie vilcieni. Tas bija tik kaitinoši, ka svarīgākajos brīžos attēls un skaņa vilcienu dēļ tapa izkropļots – līdz ar digitālo televīziju tādas problēmas vairs nav.

Tirgū parādījušies arī alternatīvas Lattelekom piedāvātajiem dekoderiem, piemēram, Lietuvā ražoti “Selteka” dekoderi. Daudzi internetveikali piedāvā savas variācijas dekoderiem – par šo risinājumu izvēli lai izlemj katrs pats (salidzini.lv saite). Šobrīd Lattelecom tirgotais dekoders neatbalsta HD (augstas izšķirtspējas) kanālus, tādēļ tiem, kuri vēlās laicīgi investēt HD kanālu skatīšanā, ieteiktu uzreiz iegādāties TV ar iebūvētu digitālo uztvērēju ar HD atbalstu un nelauzīt galvu par atsevišķiem dekoderiem. Pa ausu galam esmu dzirdējis, ka drīz Lattelecom piedāvās arī HD dekoderus, bet tie visdrīzāk būs arī dārgāki par ierastajiem un ne visiem viņi ir vajadzīgi. Šobrīd Rīgas apkārtnē tiek raidīts HD testa kanāls, kurā katrs var pārbaudīt, vai viņa TV atbalsta HD kanālu attēlošanu.

Papildināts (27.04.): komentāros Mārtiņš vēsta, ka Lattelecom jau piedāvā arī HD dekoderi Selteka – http://www.lattelecom.lv/dekoderi Tātad, ja plānojat mājās skatīties Lattelekom HD televīziju, tad tālredzīgi būtu iegādāties HD dekoderi: cena (64 Ls)  gan ir augstāka par parastā dekodera izmaksām.

[ad name=”post-hotel”]

Secinājumi

Tā kā pieejami ir TV ar iebūvētu uztvērēju un otrs ar ārējo dekoderi, tad varu salīdzināt šos abu risinājumus. Abiem risinājumiem galvenais pluss ir viens: tie labi rāda digitālo televīziju! Par mīnusiem:

Ārēja dekodera mīnusi:

  • Papildus pults;
  • Vēl viena kastīte un neliels, bet energopatērētājs;
  • Neērta programmu saraksta (EPG) saskarne;

TV iebūvētais dekoders:

  • Nepieciešams papildus adapters (Conax karte, 26,50 Ls) viedkartes ievietošanai televizorā. Lattelecom piedāvātajā ārējā dekoderī viedkarte tiek ievietota uzreiz. Šis fakts (sākotnējā investīcija) arvien mani attur no domas iegādāties papildus maksas kanālus.

Rakstā minētā informācija ir balstīta tikai uz manu personīgo pieredzi, tādēļ var atšķirties no citu viedokļa, pieredzes utml.


Virszemes TV

2 thoughts on “Virszemes digitālā tālrāde

  1. Pingback: Tweets that mention   Virszemes digitālā tālrāde | Edgars Koroņevskis -- Topsy.com

Comments are closed.