Hostings

IP adrešu pārvaldība domēnam

Šoreiz raksts par domēna IP adreses maiņu – tas ir visbiežāk nepieciešams, ja tiek mainīts hostinga pakalpojumu sniedzējs, tomēr varbūt reizes, ka datu centra izmaiņu dēļ nākas arī ikdienā to nomainīt vai mainot pakalpojumu, piemēram, mainot VPS uz dedicated serveri. Mājas lapas pārvietošana no viena uz otru serveri saistās ar mājas lapas domēna IP adreses maiņu, lai iespējami maz ietekmētu lapas lietotājus, to ir vēlams darīt plānoti un laikā, kad ir vismazākā lietotāju plūsma (parasti naktīs), izmantojiet esošo statistikas rīku, lai pārbaudītu, kad ir mazākā lietotāju plūsma. Ik pa laikam ir vērtīgi notestēt esošo DNS ierakstu veselību, mans favorīts ir intodns.com, cits labs rīks: http://dnscheck.pingdom.com/

Domēnu pārvaldības sistēmas kā GoDaddy informē, ka jebkuras DNS izmaiņas pasaulē tiek īstenotas līdz 48 stundām, praksē tas notiek ievērojami ātrāk, tomēr individuāliem lietotājiem to var ietekmēt datora uzstādījumi, internet pakalpojumu sniedzējs utml. Tādēļ var būt gadījumi, ka viens lietotājs redz arvien veco lapas versiju, bet cits lietotājs jau redz jauno versiju. Jāatgādina, ka e-pasta serviss varbūt arī nošķirts no mājas lapai izmantotā servera, piemēram, izmantot Gmail kā uzņēmuma e-pastu, savukārt mājas lapu uz cita servera. Ierakstu atjaunošanās ietekmēs arī e-pastu piegādes, visbiežāk e-pasti vienkārši aizkavēsies, ja vien nebūs ļoti ilgstošs pārrāvums.

Ja nākas plānoti mainīt serveri, tad pareizākā pieeja ir izveidot jaunu testa apakšdomēnu, kuru novirzīt uz jauno serveri, savukārt galvenajam domēnam uzlikt mazāku TTL (time-to-live) laiku, lai vecā domēna IP adrese pārāk ilgi nesaglabājas lietotāju/internet sniedzēju sistēmās. Pēc domēna IP adreses maiņas lietotāji sāks ātrāk lietot jauno serveri (jauno  IP adresi), tomēr nesteidzieties uzreiz nomainīt TTL uz augstāku – iztestējiet, pārbaudiet jaunā servera stabilitāti un tikai tad pakāpeniski palieliniet galvenā domēna TTL. Jebkurā gadījumā internet piegādātājs var izmantot savu dns, kuram ir savi uzstādījumi DNS cache, tādēļ ttl ir vairāk norāde, nevis obligāti izmantojama lieta.

DNS atjaunošanās laiks (propagation time)

Ja domēnam tiek mainīta IP adrese, paies noteikts laiks, kamēr visā pasaulē šī informācija atjaunosies. Noderīgs rīks ir http://whatismydns.net, lai noteiktu DNS ierakstu izplatību dažādās pasaules vietās, piemēram, nomainījāt domēna ip adresi un vajag pārbaudīt uzreiz 12+ DNS serverus visā pasaulē – tam šis rīks ir paredzēts.

DNS atjaunošanās ātrums ir atkarīgs no sistēmas, kura uztur jūsu dns ierakstus, piemēram, atsevišķi domēnu reģistri atjauno sākumā savu sistēmu un tad vēlāk tā izplatās tālāk, tādēļ ievērojami paildzinot jauno uzstādījumu izplatību. Ar Godaddy DNS vai CloudFlare šis process notiek ievērojami ātrāk, var izvēlēties arī kādu citu maksas DNS servisu – viņu galvenā priekšrocība ir attīstīta un kvalitatīvāka DNS ierakstu pārvaldība.

Vaicājiet padomu ekspertiem

Domēnu pārvaldība ir kritiska mājas lapas pārvaldībā, ja ir šaubas par darāmajiem darbiem, vislabāk ir lūgt palīdzību hostinga pakalpojuma sniedzējam, kas palīdzēs, tomēr izvairieties dot pieejas, kas ļauj iegūt pilnīgu domēna pārvaldību, piemēram, pievienot hostinga pārstāvi kā administratīvo personu/domēna īpašnieku. Ja arī ir vajadzība to darīt, izdariet to uz īsu brīdi, tikai vajadzīgo darbību veikšanai. Jāatceras pirmie šī raksta teikumi – darīt šīs lietas laikā, kad vismazāk tiek ietekmēti lietotāji. Pieredzējuši lietotāji ar augstākām prasībām var izmantot dažādus backup risinājumus kā fail-over (round robin) DNS ar vairākiem serveriem, lai mazinātu pārējas ietekmi – nenovērtējiet par zemu ārēju speciālistu iesaisti, ja organizācijai šī IT daļa ir kritiski svarīga.

Digitālā mārketinga un lietotāju pieredzes eksperts. Saziņai: edgars@picco.media