Hostings

DNS ierakstu pārvaldība: GoDaddy Premium DNS

Ikdienas hostinga lietotājs visbiežāk iztiks ar nic.lv vai hostinga pakalpojumu sniedzēja piedāvāto servisu, tomēr ir reizes, kad ir vajadzīgs plašāks skatījums un lielāka jauda, ja mājas lapa/serviss tiek nodrošināts klientiem visā pasaulē. Tad nākas rūpīgāk domāt par DNS pārvaldību un izvēlēties kādu no maksas servisiem. Katram pašam vajag izvērtēt sev nepieciešamo servisa līmeni, prasības, zemāk izklāstu savu pieredzi un varu padalīties ar atsauksmēm par GoDaddy piedāvāto maksas DNS servisu. Kā alternatīvu var izmantot Cloudflare, kas arī piedāvā ātru bezmaksas DNS plānu – tas ļaus arī uzstādīt bezmaksas SSL sertifikātu mājaslapai.

Šobrīd vairāk kā 9 gadus izmantoju Godaddy piedāvāto risinājumu un šajā laikā serveru monitoringa sistēmās neesmu novērojis nevienu DNS darbības pārtraukumu, kas būtu ietekmējis serveru darbību. Pirms Godaddy DNS izmēģināju vairākus premium DNS serverus, piemēram, Zerigo, NetDNA un citus, tomēr katram no tiem bija savi trūkumi. Godaddy premium DNS sistēma izmanto Anycast DNS tehnoloģiju, kas nodrošina augstu pakalpojuma kvalitāti. Anycast DNS tīklā ir savienoti daudzi DNS serveri visā pasaulē, kas optimizē DNS pieprasījumus atbilstoši lietotāja ģeogrāfiskajai atrašanās vietai un tīklu stāvoklim.

Godaddy reģistrētiem domēniem var izmantot bezmaksas DNS, kuru kā servisu viņi nodrošina. Ja veic “upgrade” uz Premium dns, tad mainās arī name serveri, tie būs jāatjauno. Maksas produkts ir izvērstāks, plašākas iespējas, tādēļ tas noderēs lietotājiem ar augstākām prasībām.

Izmaksas nav augstas – vidēji 3$/mēn., minimālais laiks ir 12 mēneši, tātad kopā gadā tie ir 36$. Papildus atlaidei var izmantot promo kodu cjcfwoff30 – jauniem produktiem 30% atlaide, ja šis nedarbojas, var mēģināt atrast citus GoDaddy promo kodus. Esošiem lietotājiem tie var nestrādāt, bet vienmēr ir vērts pamēģināt.

Premium DNS pakalpojums ļauj ērti pārvaldīt domēnu saimniecību: ir iespēja pievienot citur reģistrētu domēnu (add off-line site), domēnus var izvietot mapēs, lai ērtāk organizētu. Jūsu Godaddy sistēmā reģistrētie domēni sarakstā parādīsies automātiski pēc domēna reģistrācijas 1-2 minūšu laikā. Pēc tam jaunajam domēnam var norādīt atbilstošos DNS ierakstus un domēns ir gatavs darbam.

Ar Godaddy DNS var izveidot name serverus (vanity NS) ar jūsu adresi, piemēram, ns.uznemums.lv Šādā veidā var piedāvāt labi uzturētu DNS servisu ar savu zīmolu, tas varētu noderēt biznesa hostinga pakalpojumu sniedzējiem, IT, web izstrādes kompānijām.

Priekšrocības

  • Galvenais arguments atsevišķam dns pakalpojumu sniedzējam ir risku dalījums – ja pārstāj darboties esošais hostinga pakalpojumu sniedzējs un viņš arī uztur DNS ierakstus, tad var rasties lielākas problēmas. Arī situācijā, ja nākas mainīt pakalpojumu sniedzēju, labāk ir šīs lietas nodalīt.
  • Otrs svarīgais ieguvums no manas pieredzes, ja pārvaldībā ir desmitiem domēnu ar dažādiem paplašinājumiem/reģistratoriem, ir ērtība pārvaldīt visus dns ierakstus vienuviet.
  • Ātra DNS atbilde (DNS lookup) mazliet, bet tomēr palielina arī lapas ielādes ātrumu. Tomēr svarīgākais faktors ir nepārtraukta DNS sistēmas darbība, jo nobrukuma gadījumā daļa lietotāju (it sevišķi jauni apmeklētāji) nevarēs atvērt mājas lapu vai izmantot e-pastu utml. DNS sistēma lielākoties ir maz redzama, līdz brīdim, kad tā nedarbojas un ir jāsāk meklēt iemesli. Papildus informāciju par ip adreses un dns ierakstu maiņu var lasīt atsevišķā rakstā.
  • TTL sākot no 1 minūtes: Īpaši noderīgi, ja ir jātestē jauns domēns, bet domēna cache var notikt internet provaidera vai paša datora/pārlūka pusē, ne visi citi DNS var ņemt vērā mazo TTL uzstādījumu un ignorēt to, pielietojot noteiktu cache laiku, piemēram, 15 vai 30 minūtes.
  • Uzticams serviss: nav viens vai divi DNS serveri vai viens subnets, ir daudzi DNS serveri, kuri nodrošina ļoti augstu servisa līmeni, DNS serviss vienmēr darbosies;

Ja tiek izmantots šis serviss, jāatceras, ka subdomēnu izveide notiek šajā sistēmā, nevis cPanel vai hostinga sniedzēja administrācijas panelī. Katram subdomēnam tiek noteikta IP adrese un atbilstoši tiek konfigurēts serveris.

Premium DNS serviss ir labi dokumentēts, liels apjoms ar informāciju ir atrodams internetā, tādēļ speciālisti, kuriem ir salīdzinoši maza pieredze ar DNS, to ierakstu uzturēšanu, var ātri apgūt sistēmas darbības principus un pilnībā pārvaldīt savu internet domēnu saimniecību.

Digitālā mārketinga un lietotāju pieredzes eksperts. Saziņai: edgars@picco.media