Satura noformēšana

Veidojam saprotamas saites – labāka lietojamība

Vai esi kādreiz aizdomājies, kāds ir Latvijā populārākais saites teksts? Atbilde ir.. „šeit”. Šis raksts ir veltīts visiem, kuri veido digitālu saturu, mājas lapu pārvaldītājiem u.c.

Zem šī burvīgā vārda šeit plešas vislielākā variantu gamma, es minēšu tikai dažus – saite mani aizvedīs uz kādu citu sadaļu, atvērs citu mājas lapu vai piepeši atvērsies PDF dokuments.. Rezultātā mājas lapas izmantošana (komunikācija) kļūst lietotājam neprognozējama – viņam nav sapratnes, kas notiks brīdī, kad nospiedīs pogu – kur mani tā aizvedīs, kas notiks tālāk. Tās ir kā aizvērtas durvis un tikai plāksnīte Ienākt. Vien poga Atpakaļ iedrošina, jo varēšu problēmas gadījumā atgriezties iepriekšējā lapā.

Saites noformēšanā ir svarīgi lietotājam pateikt viņam vajadzīgo informāciju. Zemāk ir daži piemēri, kā aizvietot saiti šeit:

  • .. apmeklējiet sadaļu „Cenrādis”;
  • .. lejupielādējiet produktu katalogu (PDF formātā);
  • .. aplūkojiet mūsu sadarbības partneru piedāvājumu mājas lapā Partneri.lv;

Praktiskā puse – ja ir izveidota darbu plūsma / scenārijs lapas lietotāja virzīšanai soli pa solim uz mērķa sasniegšanu, bet šādi faktori traucē, neiedrošina spert nākamo soli, tad arī mērķa sasniegšanu. It kā nenozīmīgi sīkumi sakrājas un var ietekmēt kopējo lietotāja pieredzi lapā.

SEO faktors

Saites teksts jeb anchor text ir nozīmīgs faktors arī meklētājprogrammām, lai saprastu, kādus papildus atslēgvārdus piešķirt zem šīs saites izvietotajam saturam, piemēram, sadaļai

Papildus ir vērtīgi dažādot saites tekstu, tomēr šiem izmantotajiem atslēgvārdiem ir jāatbilst gala saites saturam. Šādā veidā meklētājprogrammām var paziņot papildus atslēgvārdus, kurus attiecināt uz saturu saites galā. Šis princips attiecas gan uz iekšējām adresēm (starp lapas sadaļām), gan arī uz/no ārējiem resursiem.

Saki nē šeit – es protu labāk!

Tātad – nākamreiz, kad noformēsi saiti ar četriem burtiem „šeit”, pavaicā sev – vai tā pietiekami skaidri pasaka, kur mani kā lietotāju šī saite aizvedīs, vai tā tiešām pamudina mani to atvērt. Izveidojot jēgpilnu saiti, palīdzēsiet gan savas lapas lietotājiem, gan arī varat nopelnīt „papildus punktus” darbā ar meklētājprogrammām.

Digitālā mārketinga un lietotāju pieredzes eksperts. Saziņai: edgars@picco.media