Pārsteidzošā Latvija (Rīgas domē)

Mēs dzīvojam pārsteidzošā valstī ne mazāk pārsteidzošā laikā. Dažkārt es to saprotu kā ar mietu pa pieri. Ik pa laikam gadās gadījumi, kurus var apzīmēt ar kādu sulīgu vārdu, kuru te iekļaut nebūtu īsti lāga. Svētdienas rīts sākas ar RSS lasītāja caurskatīšanu, diemžēl pēdējā laikā to daru tikai reizi nedēļā. Iekrita acīs kāds ieraksts no mana bijušā RSU pasniedzēja Jurģa Ķiršakmeņa “E-pakalpojums par 30 tūkstošiem latu“.

Dziļāk izpētot izskatās, ka šī apmācību programma un tās izmaksas iekļauj sevī pilnu apmācības programmas izveidi (Excel, Word un citas programmas), tomēr skaidri redzams virziens Microsoft maksas produktu virzienā, ne vārda nepieminot par alternatīvu iespējām. Vārds “pārsteidza” laikam nebūtu īstais vārds, lai raksturotu manas izjūtas iepazīstoties ar “super” e-pakalpojumu “Kā izveidot jaunu mājas lapu” – ir pilnīgi skaidrs, ka paredzētajai auditorijai šāda apmācība būs nesaprotama un neskaidra. Ja tas ir plānots kā “pirmie soļi mājas lapu izstrādē”, tad tie visdrīzāk būs tikai daži soļi. Man kā pieredzējušam lietotājam šermuļi uzmetās jau pēc pāris minūtēm.

Nekādā veidā nesaprotu, kādēļ būtu parastam cilvēkam jāapmāca darbs ar MS Sharepoint mājas lapas izstrādei?? Prezentācijas saturs (veidotās mājas lapas paraugs) nudien izskatās tik nekvalitatīvi, ka nekas neliecina par to, ka šī prezentācija ļaus tās skatītājam izveidot atbilstošu mājas lapu. Nav brīnums, ka šādu apmācību dēļ cilvēki izveido graujošu mājas lapu un uzskata to par augstāko šedevru! Šodien Internets piedāvā tik daudzas iespējas vienkāršotā veidā izveidot kvalitatīvu mājas lapu! Bet nē – back to 90s! Cilvēkam teju ir labi jāpārzina HTML, lai varētu izveidot mājas lapu, turklāt Microsoft vidē. Kur gan parastais lietotājs iegūtu šo programmu? Vēl saprastu FrontPage, tomēr vienalga – tas nav nopietni piedāvāt e-pakalpojumu, kas balstās uz šo maksas produktu. Tā vietā varēja pastāstīt, kā izveidot sev blogu. Tas būtu lietotājam daudz vienkāršāk un ērtāk. Līdzās tam arī izstāstīt, kur un kā šo mājas lapu izmitināt.

Konkrētu piemēru patirzāsim

Prezentācijas sadaļa “Lapas ergonomisms” vai tomēr sadaļu “Lapas atvieglošana“? Izvēlēsimies pirmo.

Jauns terminu lietojums? Pareizāk būtu teikt Lapas lietojamība, tomēr autoram labpaticies izmantot ergonomisms, kas mežģās pat domās izrunājot to. Prezentācijas saturs iespārda – tā ilgst minūti un ir tikai audio stāstījums, ekrānā ir redzams tikai viens skats, kas attēlo mājas lapas failu koku. Uzmanību varam pievērst arī laikam, kad šī prezentācija ir tapusi: 23:49.

Izrādās, ka mājas lapas apmeklējums ir cilvēka instinkts: “Izvēloties dažādu elementu novietojumu mājas lapā, ir jāpadomā, kur lietotājs instinktīvi meklēs šos elementus un informāciju.” Acīmredzot ir sajaukts ar vārdu “intuitīvi”.

Prezentācijā izklāsta dažas vadlīnijas, kuras būtu noderīgas mājas lapas veidotājam, tomēr tās vislabāk būtu uzrakstīt tēžu veidā nevis audio stāstījumā, kur tās ir grūti izmantot (atcerēties un pielietot).

Savelkot galus

Es ceru, ka šī, manuprāt, milzīgā naudas izšķērdēšana nepaliks nepamanīta un par to arī tiks runāts turpmāk. E-pakalpojumi ir svarīga un vajadzīga lieta, tomēr šādi gadījumi grauj jebkādu ticību šo e-pakalpojumu izveides un izmantošanas lietderībai (ja tas prasa tik milzīgas izmaksas). Ja salīdzinām jaunizveidotos e-pakalpojumus izmaksu ziņā, tad redzam, ka, piemēram, pakalpojums Mani dati pašvaldībā ir 1/3 lētāks par apmācības programmas pakalpojumu. Ņemot vērā apmācības programmas kvalitāti (izvērtējot tieši mājas lapu izstrādi), var teikt, ka programma būtu ievērojami pārveidojama un uzlabojama, jo tomēr par šādu naudu rezultātam vajadzētu būt daudz labākam.

4 thoughts on “Pārsteidzošā Latvija (Rīgas domē)

  1. Mad182

    Ja visas šajā projektā izveidotās “pamācības” ir tik pat labas, tad, salīdzinoši, putuplasta cūka Centrāltirgū būtu bijis sasodīti vērtīgs ieguldījums.

  2. norcha

    Teiksim tā, negribas spriest neredzējušam, tādēļ piemetu sev “būkmarkiem”, pie brīvāka mirkļa apskatīšu, tomēr tā summa tāda.. khem. Varbūt putoplasta cūkai līdzīgu projektu uzmočīt, es būtu par desmito daļu tās summas uzmočīt, ja ne labāku, tad vismaz mazliet ērtāk lietojamu materiālu, kura izmantošanai praksē nav nepieciešams iegādāties nevienu pašu programmatūras produktu.

Comments are closed.