Satelītkarte mobilajā tālrunī – GPS risinājums aktīviem ceļotājiem

[singlepic id=104 w=320 h=240 float=right] Pēdējā ceļojuma laikā uz Algarvi, Portugālē, ļoti noderēja jauns darba rīks manā ceļotāja komplektā – Global Positioning System (GPS) savienots ar Nokia mobilo tālruni. Šādi es varēju plānot ceļojuma gaitu, atzīmēt svarīgākos punktus – orientierus, piemēram, viesnīcu un tad iespējami taisni doties tās virzienā pa pilnīgi nepazīstamu ceļu. Esot Londonā, izmantojām tikai GPS, lai orientētos milzīgajā pilsētā, parastā karte lielajā Londonā nebūtu līdzējusi, turklāt lielāko daļu laika nācās pavadīt vakarā. Zinu, ka turpmāk lielākos un mazākos ceļojumos GPS un elektroniskā satelītkarte noteikti būs sagatavota un praktiski pielietota. Šī raksta mērķis ir padalīties zināšanās par šādu navigācijas iespēju. Vislielāko paldies saku savam sākotnējās informācijas avotam Andrim Liedskalniņam – raksta “Kā lietot Google Maps telefonā bez interneta?” autoram. Man pašam prasīja vismaz pusi dienas, kamēr atkodu un veiksmīgi uzstādīju nepieciešamo programmatūru, izmēģināju karšu ielādēšanu un citas saistītās lietas, bet ar rezultātu esmu ļoti apmierināts.

Lai izveidotu noderīgu navigācijas rīku, ir vajadzīgas šādas galvenās sastāvdaļas: GPS uztvērējs ar Bluetooth savienojuma iespēju, mobilais tālrunis ar Bluetooth funkciju, tālrunī instalēta programma MGMaps un ielādēta satelīta karte. (Man ir Nokia 5630 tālrunis) Tā kā man bija no drauga aizlienēts (Viestur, lielais paldies Tev!) GPS uztvērējs, izmēģināju to savienot kopā ar mobilo tālruni. Nokia tālrunī vienkārša GPS programma ir atrodama – tā ļauj vien noteikt koordinātes, rēķināt ātrumu, attālumus utml., bet nesniedz būtiskāko informāciju – kur gan es atrodos un vēl svarīgāk, uz kuru pusi man doties? Tādēļ ir nepieciešama karte, lai šīs GPS sniegtās koordinātes varētu saprast – vienkāršākais variants ir iegādāties pietiekami detalizētu karti (piemēram, militāro), lineālu un kompasu, lai varētu ar kartes palīdzību noteikt atrašanās vietu pēc koordinātēm. Otrs daudz ērtāks variants ir tālrunī uzinstalēt programmu MGMaps.

[ad name=”post-hotel”]

Soli pa solim šīs lietas ir aprakstītas iepriekš pieminētajā rakstā “Kā lietot Google Maps telefonā bez interneta?” Šis ieraksts ir kā papildinājums šim rakstam. Programmas uzstādīšanu var ierobežot, vai konkrētais tālrunis atbalsta JAVA programmas, bet tas ir katra paša ziņā saprast. Tā kā esmu veiksmīgi iegādājies par 2 $ mazo Bluetooth adapteri priekš datora, tad varu arī neizmantot kabeli, lai savienotu datoru ar tālruni. Uzreiz iesaku lejupielādēt *.jad programmas instalāciju, nevis *.jar – par iemesliem stāstu tālāk. Vismaz Nokia PC Suite ļāva uzinstalēt tikai *.jar instalāciju, viss veiksmīgi sainstalējās, tomēr līdz ar programmas lietošanu nemitīgi leca ārā vaicājumi par atļauju pieslēgties internet tīklam, lai arī izmantoju „offline mode”. Kaitinoši bez gala, nomocījos ilgi, kamēr internetā atradu risinājumu – vajag instalēt *.jad failu – tas ir izdarāms vienkārši, iekopējam šo failu telefona atmiņā un vienkārši palaižam, lai uzsāktu instalēšanu. Viss notiek gludi un vairs nekādi kaitinoši paziņojumi tālrunī ārā nelec. Vienmēr pēc programmas pārinstalēšanas pirmais solis ir nokonfigurēt programmu, lai tā strādātu offline režīmā, savādāk jums draud iespēja nepamanīt, ka izmantojat tālruņa GPRS internetu, kas maksā papildus naudiņu. Programma piedāvā satelīta karšu ielādi, izmantojot internetu (mobilais gprs internet vai wireless)  vai maciņam draudzīgāku variantu – iepriekš sagatavot vajadzīgo karti pašam.

Satelīta kartes ielāde

Satelīta kartes sagatavošanai ir divi soļi:

1) Nodefinēt teritoriju, kuru vēlaties „nokartēt”, kā arī kartes detalizācijas līmeni;

2) Veikt kartes ielādi;

Vecāka MGMaps versija (v. 1.39.16) uztur arī google kartes, tomēr mans mēģinājums lejupielādēt google satelīta karti beidzās diezgan bēdīgi – to pamanīja Google sistēmas un man prieki tikt pie Google satelīta kartes tika uz pāris dienām atslēgti. Tādēļ neiesaku izmantot Google priekš satelīta kartes, lai arī subjektīvi salīdzinot dažus vajadzīgos zemeslodes apgabalus, detalizācija Google kartēm ir labāka par Yahoo  un Microsoft. Izmēģinot teju  visas pieejamās kartes, paliku pie MSN Live kartēm – tās ātri varēja ielādēt, laba detalizācija. Ielādēm izmantoju hybrid kartes veidu (satelītkarte kopā ar ielu nosaukumiem).

Jo lielāka ir kartes detalizācija, jo ilgāk tā tiks lādēta no servera un arī aizņems ievērojami vairāk vietas uz jūsu telefona vai telefona atmiņas kartes, tādēļ pieredzē ir dzimis šāds padoms: saprast, kuri apgabali no ceļojuma jums būs nepieciešami detalizētāki, piemēram, kur jūs plānojat uzturēties papildus un tos atsevišķi uzstādītā detalizācijas (zoom) līmenī papildus ielādēt.

MGMaps īpatnība ir katru ielādēto karti turēt atsevišķā mapē, piemēram, Londona un Portugāle atsevišķi, bet es to visu iekopēju vienā mapē (izņemot konfigurācijas failu) un bez kartes mapes uzstādījumu maiņas vienlaicīgi varēju skatīties gan centrālās Londonas, gan Algarves reģiona karti – tā viena otrai netraucēja. Līdzīgi izmantoju iespēju „kartēt” visu Algarves reģionu mērogā līdz 100 m un atsevišķas pilsētas kā Tavira, Faro, Portimao es kartēju ar dziļāku zoom – līdz maksimālajam 20 m mērogam, pēc tam visu saturu iekopēju vienviet, saglabājot vien konfigurācijas failu no pirmās kartes (Algarves reģiona).

[ad name=”post-hotel”]

GPS uztvērēji

Neskaidros jautājumus var uzdot un atrast atbildes Mgmaps forumā. Piemērotu GPS uztvērēju (ar iebūvētu data logger) var iegādāties Dealextreme (52$ ar bezmaksas piegādi) – vienīgi piegāde ilgst aptuveni mēnesi. Šo karti var ielādēt arī automašīnās izmantotajos LCD ekrāna GPS uztvērējos – arī tie mūsdienās nav dārgi, tomēr tie ārpus auto patstāvīgās barošanas, ņemot vērā lielo enerģijas patēriņu LCD ekrāna dēļ (darbosies aptuveni 1,5-2 stundas), nav tik praktiski kā mobilais tālrunis. Mobilajam tālrunim savukārt ir mazāks ekrāns, kas nav tik ērti, lai skatītu karti lielākos izmēros. Raksts padevies mazliet juceklīgs, bet par šo visu grūti strukturēti izstāstīt – vēlreiz: lasam Andra rakstu, daram līdzi un mēģinām tikt pie rezultāta. Šāds risinājums jums neļaus apmaldīties – tehnoloģijas nebeidz pārsteigt, izmantosim tās ikdienā!

[ad name=”post”]

One thought on “Satelītkarte mobilajā tālrunī – GPS risinājums aktīviem ceļotājiem

  1. Pingback: Tweets that mention Jauns raksts: Satelītkarte mobilajā tālrunī – GPS risinājums aktīviem ceļotājiem -- Topsy.com

Comments are closed.