Jauni foto tehnikas salīdzināšanas servisi SnapSort un LensHero

Webā pieaug dažādu salīdzināšanas servisu skaits – tas padara informācijas kaudzi visapkārt pārskatāmāku un ievērojami palīdz atrast vajadzīgo, salīdzinot ar dažādiem piedāvājumiem, modeļiem utml. Viens no pēdējo laiku atradumiem ir Snapsort.com un Lenshero.com Šie abi foto tehnikas salīdzināšanas portāli – attiecīgi Snapsort ir fotokameru salīdzināšana un LensHero ir objektīvu salīdzināšanas serviss.

Bieži vien dažādus forumus un blogus piepilda jaunu un pieredzējušāku fotogrāfu jautājumi par tehnikas iegādi, uz ko skatīties, kurš ir labāks.  SnapSort serviss piedāvā tehniskās specifikācijas salīdzinājumu, papildinot to ar nelielu analīzi par katra modeļiem plusiem un mīnusiem. Piemēram, ja es svārstos starp Canon 600D un Canon 60D, tad vienkāršā veidā varu tos salīdzināt – Canon 600D vs Canon 60D. Papildus tam vari novērtēt kameru spēcīgās un vājās puses, lietotāju vērtējumu. Izvērstās meklēšanas iespējas ļaus katram pašam atrast sev piemērotāko kameru – spoguļkameru vai kabatas foto aparātu. Iesaku foto kameru pircējiem izmēģināt šo servisu, lai saprastu, vai tas ir ērts un noderīgs vai ne tik ļoti.

Kameras iegādei un izvēlei, protams, jāņem vērā arī citi faktori, piemēram, Canon vs Nikon izvēlē ir vērtīgi noskaidrot, kāds ir apkārtējo draugu logā populārākais kameras modelis, lai varētu turpmāk apmainīties ar objektīviem un citu vērtīgu pieredzi. Jāņem vērā, ka veicot kameras uzlabojumu (upgrade) var nākties mainīt arī papildus aprīkojumu – rezerves baterijas, jāizvērtē, vai objektīvi ir saderīgi utml. Šis serviss būs noderīgs ne tikai spoguļkameru tīkotājiem, bet arī zemākas klases fotoaparātiem, kuri mūsdienās spēj sasniegt ļoti labus rādītājus un var būt labāka investīcija par budžeta klases spoguļkamerām kā Canon 1000D. Izvēloties spoguļkameru, jārēķinās, ka tā arī turpmāk prasīs papildus investīcijas (objektīvi, citi papildrīki), tādēļ iesaku izvērtēt finanšu iespējas un to, cik bieži kamera tiks izmantota. Iesaku pirms kameras iegādes vienoties ar kādu no draugiem aizņemties kameru, izmēģināt to, saprast, ko nozīmē doties ceļojumos vai vienkārši uz pasākumiem ar smagāku kameru, kuru tik vienkārši rokas somiņā vai žaketes kabatā neielikt.

Kā otrs serviss ir LensHero, kurš savukārt nodrošina dažādu objektīvu salīdzināšanas iespējas. Paplašinātās meklēšanas iespējas ļauj precizēt objektīvu, kuru meklē, piemēram, atlasīt pēc to pielietojuma – šajā gadījumā interesē ceļojumu objektīvi. Fotogrāfiem – iesācējiem ļoti vēlams iepazīties ar budžeta objektīviem, to plusiem/mīnusiem, lai gūtu vispārīgu priekšstatu par objektīvu piedāvājumu, tad arī forumos un diskusiju grupās būs vieglāk iesaistīties un atrast sev labāko risinājumu. Viens vienīgs personīgs ieteikums – objektīvs, kas der visam, neder nekam. Tādēļ nesteigties ar superkrutu, universiālu objektīvu iegādi, bet iespēju robežās izmēģināt dažādus, saprast, ko vislabāk patīk un vajag fotogrāfēt un tad izvēlēties piemērotākos.

Papildus iesaku apmeklēt SnapSort blogu, kurā var atrast daudz noderīgu praktisko informāciju par fotogrāfēšanu, piemēram, Fixing Underexposed Photos in Camera Raw. Papildus šobrīd notiek konkurss, kurā var piedalīties un laimēt labas balvas. Tuvojas vasara, atpūtas, ceļojumu laiks – lai izdodas iemūžināt Latvijas ainavas, cilvēkus un arī krāsainus ceļojuma iespaidus. Cerams, ka šie jaunie foto tehnikas servisi ļaus kādam izdarīt pārdomātāku lēmumu kameras iegādei vai esošās nomaiņai.


Topošajiem fotogrāfiem

Dārga fototehnika nav būtiskākais solis lielisku foto uzņemšanā, bet gan vēlme mācīties, apgūt jaunus paņēmienus un zināšanas likt lietā. Citu pieredze, attēlota grāmatās, sniedz pamatu tālākiem foto eksperimentiem topošā fotogrāfa attīstībai.

The Complete Guide to Digital Night and Low-Light Photography

The Making of Great Photographs
The Complete Guide to
Digital Night and
Low-Light Photography
New A-Z of
Creative Photography
Digital expert:
landscapes
The Making of
Great Photographs

Skatīt vairāk: foto grāmatu īpašais piedāvājums