Attālināta darba vieta jeb strādā no jebkuras vietas

Šodien, 31.maijā, Microsoft aicina piedalīties interesantā iniciatīvā „Strādā no jebkuras vietas”: “Iniciatīvas laikā Latvijas organizācijas un to darbinieki tiks rosināti izmantot jauno tehnoloģiju sniegtās priekšrocības – mobilitāti, efektivitāti, dodot darbiniekiem iespēju strādāt no jebkuras vietas. Tāpat iniciatīvas uzdevums ir likt aizdomāties tās dalībniekiem par savu resursu lietderīgu izmantošanu un līdzsvaru starp darbu un privāto dzīvi.”  Krizdabz jau uzrakstīja savu viedokli par šo tēmu.

Iepriekšējie gadi ziņu aģentūrā vienkārši lika pieņemt elastīgu darba laiku un vietu, jo bieži nācās strādāt un pieslēgties IT darba jautājumiem attālināti gan brīvdienās un naktīs, gan esot tālu no stabila tīkla. Līdz ar to radās pieradums strādāt dažādās vietās. Ar vajadzību strādāt šādā veidā vien nepietiek, tam vajag arī tehnisko atbalstu – ar laiku esmu apaudzis ar dažādiem darba rīkiem, kurus pielietoju pēc vajadzības: 15” Thinkpad portatīvais, 12” Thinkpad mazais portatīvais, Android planšetdators, Tele2 mobilais internets, klasiskais piezīmju bloks un vienmēr līdzi esošais telefons. Izmantoju Zelta zivtiņas mobilo internetu ar apmaksu par reālo patēriņu, jo mobilo internetu pārāk daudz neizmantoju, turklāt šodien uzzināju, ka vasarā no 23-7 naktī internets būs bezmaksas – tas tiem naktsputniem, kuriem patīk strādāt naktīs ārpus mājas. Pēdējā laikā gan novēroju, ka bez datora ir labāka iedvesma un idejas ģenerējas labāk,  tādēļ izmantoju bloknotu pierakstiem, skicēm un vēlāk idejas detalizēju jau datorā.

Attālinātās tehnoloģijas

Lai varētu attālināti darboties, divas man noderīgākās programmas ir Teamviewer un Dropbox. Teamviewer izmantoju gandrīz katru dienu, lai pieslēgtos attālinātiem datoriem. Iepriekš izmantoju Radmin, tomēr tas ir ar savām problēmām, savukārt Teamviewer bezmaksas versija ir ātri uzstādāma, ļoti patīk iespēja kopēt tekstu starp datoriem. Otra programma, bez kuras vairs nevaru iedomāties savu darba ikdienu, ir Dropbox – iespēja uzglabāt datus mākonī, sinhronizēt datus starp ierīcēm. Retu reizi gadās vajadzība tikt pie dokumentiem mobilajā tālrunī, tad noder dropbox web pieeja. Līdz šim nav iznācis izmēģināt Microsoft SkyDrive, Box.com vai Cubby.

Papildus apgūstu jaunas Android aplikācijas planšetdatorā, kuras palīdz veidot darāmo darbu sarakstu, sekot līdzi statistikai, lasīt meilus utml. Ļoti patīk atzīmēt lasāmos rakstus ar Readability un pēc tam tie automātiski ielasās planšetdatorā, kur tos varu izlasīt esot ceļā vai ārpus mājas.

Vērtību maiņa darbiniekiem

Kāds pētījums, kuru pirms ilgāka laika lasīju, ziņoja, ka Skandināvijas valstīs gados jaunāki darbinieki elastīgu darba laiku uzskata par lielāku vērtību nekā atalgojums – mūsdienās cilvēki arvien vairāk grib būt noteicēji par savu laiku un izvēlēties darba vietu, kura  tā sniedz. Ja nav jāatrodas visu laiku birojā, ir iespēja brīvāk izvēlēties darba vietu, sev vēlamo atmosfēru, īpaši svarīgi tas varētu būt radošākiem cilvēkiem, tomēr katram darba devējam pašam vajadzētu izvērtēt, cik lielu vaļu dot darbiniekam. Tehnoloģijas arvien vairāk atbalsta darbinieku mobilitāti, saziņas iespējas komandas ietvaros, negatīvā puse – mazinās cilvēku „dzīvā” komunikācija.

Pirms vairāk kā pusgada pametu darbu ziņu aģentūrā LETA, lai varētu vairāk laika veltīt ģimenei. Pēc ģimenes pieauguma biju plānojis strādāt no mājām ar privātiem projektiem, tomēr ātri vien sastapos ar realitāti – lai arī abi vecāki ir klāt, tomēr bērns it īpaši pirmajos mēnešos prasa daudz rūpes, uzmanību. Tas kā neliels brīdinājums tiem jaunajiem tēviem, kas plāno līdzīgi – laiks darboties atliek vien vēlos vakaros :)