Flashmob Centrālstacijā? Ar panākumiem!

Pagājušās nedēļas piektdienas Centrālstaciju piepeši piepildīja milzīgs cilvēku pūlis, kuri piedalījās iepriekš skaļi sludinātajā flashmob akcijā (Tribīne.lv raksti: foto un video.) Par to atsauksmes lielākoties ir negatīvas, piemēram, raksts “FLASHMOB 29.02 izgāšanās” vai LNT ziņas: Kas noticis Rīgas Centrālajā stacijā? Flashmoberiem kā sociālai kustībai ir vēl daudz darba, lai noinformētu jauniešus par šo kustību. Bieži uzdod jautājumu, kādēļ to visu darīt? Katram ir savi mērķi, bet vienlaikus tā ir iespēja izjust interesantas sajūtas, satikt jaunus cilvēkus, kuri bieži ir noguruši no virtuālās komunikācijas un kopienām utml. Visvairāk kaitina cilvēki, kuri ir spējīgi tikai visu nolikt un kritizēt, pašiem neko nedarot.Pašos pamatos akciju varētu uzskatīt par neizdevušos, tomēr jebkura pieredze ir laba pieredze un no tās ir jāmācās, kā rīkoties labāk turpmāk. Tomēr vēlētos vērst uzmanību uz šīs akcijas ieguvumiem ilgtermiņā.

Mani visvairāk priecē tieši lielā mediju uzmanība šim sociālajam fenomenam, īpaši vēlētos izcelt laikraksta “Diena” rakstu “Un pēkšņi uzradās pūlis”, kurš arvien ir lasāms diena.lv. Tajā visspilgtāk parādās šīs akcijas ieguvums – tajā ne tikai strupi aprakstīta konkrētā akcija, bet visas lapaspuses apjomā izklāstīts daudz sīkāk par šo sociālo fenomenu kopumā. Par to mana atzinība žurnālistei Līgai Rozentālei.

No cita skatu punkta paraugoties, varam redzēt, cik tomēr ir vienkārši tikt masu mediju uzmanības centrā (hello agenda-setting :). Prātā nāk arī piemērs ar pāris īsziņām, kurās tika izplatītas baumas par lata devalvāciju – tas ieguva plašu rezonansi sabiedrībā (tiesa, tur burbuli uzpūta fakts, ka viena sms tiešā veidā trāpīja Kalvīša biroja darbiniecei, kura paātrināja šo lavīnu). Kā lai nepiekrīt, ka tehnoloģijas radījušas ne tikai Web 2.0. bet arī Life 2.0, kurā katrs var būt satura veidotājs. Flasmobs (jeb piepeši pūlis) savukārt arī ir sava veida komunikācijas forma: tas var būt gan protests, gan mākslinieciska perfomance, gan arī dažādas citas izpausmes.

Protams, ka turpmākie flash mob’i veidosies slēgtākā cilvēku lokā, tomēr pēc šī pasākuma publicitātes daudzi cilvēki uzzinās, kas gan tas īsti ir un atradīs savu flashmoba grupu, kurā darboties, tādēļ vien uzskatu šo pasākumu par izdevušos. Pats gan diemžēl nokavēju pašu sākumu flashmob’am, tomēr mani pārsteidza lielais cilvēku skaits, kurš šādā veidā tika piesaistīts.

Papildināts: šodien ir publicēts vēl kāds raksts par flashmob: Kas īsti ir flashmob?

One thought on “Flashmob Centrālstacijā? Ar panākumiem!

  1. Taustiņklabeklis

    Laikam vienīgais pozitīvais raksts, ko lasu par šo akciju.

    Citādi, man žēl, ka daži mediji tā arī nepastāstīja, kas tas flashmob īsti ir. Tagad daudzi domā, ka tas ir stacijas piebāšanas pasākums. Tā piemēram tas pats LNT teica, ka flashmob ir akcija, kuras laikā cilvēki sanāk kādā zināmā vietā un sastingst. Muļķīgi, manuprāt.

    Kā par brīnumu draugiem.lv neesmu saņēmis nevienu ķēdes vēstuli ar kāda mazgadīga aicinājumu savākties Lidostā, GC vai kur citur. Bet gan jau.

Comments are closed.