Ceļojuma plānošanas sākums

Ceļojuma plānošana IslandēCeļotāju galamērķa izvēli ietekmē dažādi faktori – viens izvēlās savu sapņu zemi, cits brauc pie draugiem un papildus apceļo apkārtni, cits vienkārši gaida un medī izdevīgas aviobiļetes, lai kaut kur aizlidotu. Ceļojumu plānošanu var iedalīt divos lielos virzienos: rūpīgi saplānot un „aizbraukšu, tad redzēšu, ko darīt”. Katrai šai pieejai ir savi plusi un mīnusi – tādēļ katram pašam ir jāizlemj, kā viņš rīkosies. Pašam vislabāk patīk vidusceļš – sākumā apzināt interesantākās vietas galamērķī un tad izlemt uz vietas, kurp tieši doties. Iepriekšēja plānošana ir nepieciešama, lai nerastos pavisam nelāgas situācijas, piemēram, ka plānotā atrakcija nesezonā nedarbojās utml. Vislabāk informāciju ir ievākt tūrisma informācijas centros klātienē vai ar e-pastiem, jo parasti viņiem ir jaunākā informācija.

Ceļojumu grāmatas un ceļveži

Tiem, kuri jau laikus vēlās plānot ceļojumu, iesaku izmantot tūrisma ceļvežus un kartes, kurus var iegādāties internetā. Tie, vismaz man, kalpo par pamatu, lai izveidotu ceļojuma pamatplānojumu, kuru vēlāk apaudzēju un pamainu. Idejas var pasmelties citu lietotāju ceļojumu aprakstos, piemēram, draugiem.lv sadaļā Ceļojumi, pameklēt internetā vai iepazīties ar tūrisma firmu ceļojumu aprakstiem. Ceļojumos esmu ļoti iecienījis pasaulē plaši zināmos LonelyPlanet (LP) ceļvežus. Reģistrējoties LonelyPlanet e-jaunumu saņemšanai, jūs iegūsiet atlaižu kodu, kurš ļauj iegūt 30% atlaidi jūsu pirkumam, kā arī biežās akcijas, piemēram, pērc 3 un 1 par brīvu, ir bieži sastopamas viņu e-veikalā. Šos ceļvežus varat iegādāties arī Jāņa Rozes internet veikalā vai Jāņa sētas grāmatnīcā, bet, protams, dārgāk un var nebūt pašas jaunākās grāmatas. Tā kā LP ceļveži parasti ir pabiezas grāmatas, tad iesaku izkopēt no tās vajadzīgos materiālus un neņemt visu grāmatu līdzi. Ja vieta atļauj, tad ņemiet grāmatu – noderēs, jo tajā ir aprakstīta vēsture, būtiskākās lietas un, kas nav mazsvarīgi, arī sarunvalodas frāzes. Ceļvežos un ceļojumu aprakstos atrasto apskates objektu izvērtēšanai palīdz Google, kā arī uzmeklēju šo objektu attēlu datu bāzē Flickr.com. Tas ļauj redzēt ar tūrista acīm konkrēto vietu dažādos griezumos, piemēram, ziemā un vasarā.

Kā ļoti labu grāmatu iegādes vietni varu ieteikt Book Depository, kur var iegādāties ne tikai tūrisma grāmatas, bet arī daudzas citas – šī servisa lielākā priekšrocība ir bezmaksas piegāde visā pasaulē. Atšķirībā no amazon.com, kura pasūtījuma noformēšanas brīdī pieliek vēl daudz un dažādus citus maksājumus, šis serviss nodrošina atklātu cenu – cena pie grāmatas tiešām arī būs summa, kuru par šo grāmatu samaksāsi. Pieredze liecina, ka grāmata no pasūtīšanas brīža Latvijā pienāk 4-7 darba dienu laikā, nav nepieciešams doties uz pastu, to ievieto pastkastē. Katra grāmata tiek sūtīta atsevišķa, vismaz man nav gadījies vienlaikus pasūtītas grāmatas saņemt vienā iepakojumā. Šajā mājas lapā ceļotājiem iesaku meklēt kartes, ceļvežus kā Rough Guide, Lonely Planet, Thomas Cook un AA Publishing. Atliek vien ierakstīt galamērķi, piemēram, London, tad kreisajā pusē atlasīt sadaļu “Travel and holiday guides” un tiks parādīti ar tūrismu saistīto izdevumu rezultāti.

Mazāk bagāžas – ērtāka lidošana

Arvien vairāk cilvēku izvēlās lidot tikai ar rokasbagāžu, lai samazinātu izmaksas un lidostā pavadāmo laiku, tā ir arī daudz ērtāk – lidot tikai ar pašu nepieciešamāko. Šogad vasaras sezonai Ryanair pat speciāli palielināja samaksu par nododamo bagāžu, lai mudinātu cilvēkus lidot tikai ar rokas bagāžu. Cerams, ka „neaizmirsīs” rudenī šo cenu samazināt. Lēti lidojumi bieži nozīmē savienotus reisus, dažkārt ar minimālu starpību starp reisiem, tādēļ iespējami ātra nokļūšana no izkāpšanas līdz nākamai izlidošanai ir būtiska. Forumos bieži ir jautājumi par šo tēmu: tas lielākoties ir atkarīgs no lidostas, bet absolūti minimālais laiks ir 45 minūtes ar nosacījumu, ka ir rokas bagāža, lidosta ir maza un lidmašīnas nekavē, jārēķinās, ka ierodoties pēdējiem, arī jūsu vietu izvēle būs ievērojami mazāka un rokasbagāžas novietne virs galvas parasti jau ir piepildīta, nākas to ielocīt zem sēdekļa.

Savienotie reisi

Plānojot lidojumus, cenšos izvēlēties savienotos lidojumus ar vismaz pusotras stundas starpību, mazāki starplaiki varētu krietni ietekmēt nervu sistēmu lidojuma laikā, ja pirmā lidmašīna kavē. Piemēram, Londonas Stansted lidosta ir krietni lielāka par Stokholmas Skavsta lidostu, tādēļ nokļūšana ceļš starp lidmašīnām ir nesalīdzināmi lielāks. Šis faktors arī jāņem vērā meklējot aviobiļetes ļoti populārājā portālā skyscanner.net – sistēma automātiski nesavieno reisus, ja starplaiks starp reisiem ir mazāks par 1,5-2 stundām. Ja neatrodat portālā sev piemērotu, izdevīgu lidojuma variantu, tad vajag ķerties pašiem pie zīmuļa, papīra un kalkulatora, pierakstīt rūpīgi Ryanair mājas lapā atrodamos piedāvājumus, laikus un tad lūkot nākamā lidojuma variantus. Lai izvairītos no pārsteigumiem, ka cenas peld un mainās, iesaku vēlu vakarā vai naktī iegādāties biļetes, kad kustība visās pusēs ir mazāka un iespēja, ka nopērkot vienu biļeti, otrai biļetei ir jau mainījusies cena arīdzan ir mazāka.

Ja pērk vairākas biļetes, tad nozīmīgu ietaupījumu var panākt, pērkot biļetes katrā virzienā atsevišķi. Piemēram, pērkot lidmašinas biļeti turp/atpakaļ no ryanair.com Latvijas lapas no Rīgas uz Milānu, cena tiek norādīta latos abiem virzieniem, savukārt pērkot no Milānas uz Rīgu, cena tiek norādīta eiro. Dažkārt ietaupījums veidojas uz eiro un latu starpību, jo norādīta summa 10 Ls pret 10 eiro. Ja nākas pirkt vairākas biļetes, tad izdodas ietaupīt papildus. Mīnuss ir vajadzība iečekoties divreiz. Vairāk par aviobiļešu pasūtīšanu var lasīt rakstā “Lēti lidojumi: aviobiļetes un Ryanair


Internet grāmatu veikals - bezmaksas piegāde visā pasaulē


10 thoughts on “Ceļojuma plānošanas sākums

  1. Pingback: Tweets that mention   Ceļojuma plānošanas sākums | Edgars Koroņevskis -- Topsy.com

  2. Armands Brants

    Par to grāmatveikalu paldies, izskatās labs. Es iesaku Rick Steves grāmatas, cik esmu skatījies informācija ir vērtīga. Viņš daudz pievērš uzmanību “off the beaten track” vietām.

  3. Interesente

    Neteiktu, ka Ryanair biļetes iegādāties katrā virzienā ir izdevīgāk, jo, ja Tev ir VISA vai MASTERCARD, tad būs par katru virzienu jāmaksā “administration fee”.

  4. Edgars Koroņevskis Post author

    Atbildot Interesentei :) Ar šīm kartēm maksājot Ryanair iekasē naudu par katru virzienu, attiecīgi atsevišķi pērkot šī administrācijas maksa nemainās. Papildus ja pērk vairākiem lidotājiem biļetes, tad šī summa attiecīgi pieaug. Atšķirībā no Easyjet, kuram ir konkrēta administrācijas summa (kredītkartes apstrāde), neatkarīgi no lidojuma virzieniem un lidotāju skaita.

  5. Interesente

    Edgar, atvainojos, taisnība!
    Sen nebiju iegādājusies biļetes pēc Ryanair ieviestās komisijas maksas arī VISA Electron.

  6. Dace

    Es speciāli Ryanair izņēmu bankā VISA Electron karti – reāls ietaupījums, ja bieži sanāk lidot. No Skavsta kādreiz bija vēl smieklīgāk – vislētāk sanāca, ja, lidojot Rīga-Skavsta-Rīga pirka 2 biļetes Skavsta-Rīga-Skavsta. Laikam Skavsta-Rīga maksāja 10 SEK, bet Rīga-Skavsta 10 LVL… bet jau ilgu laiku tik lielu atšķirību neesmu manījusi.

  7. Edgars Koroņevskis Post author

    Dacei – kopš šī gada sākuma Visa Electron kartēm nav atlaides. Administrācijas maksa netiek piemērota tikai apmaksājot ar Mastercard Prepaid kartēm. Citi ceļotāji ir atraduši citus variantus – izmantot virtuālās kartes, par tām var lasīt http://www.celakaja.lv forumos vai “Lētās aviobiļetes” domubiedru grupā draugiem.lv

  8. Pingback:   Palidosim? Ieteikumi ceļotājiem | Edgars Koroņevskis

Comments are closed.