Jauniešu viesnīcu tīkls Portugālē: pousadas de juventude

[singlepic id=96 w=320 h=240 float=right]Iepriekšējā rakstā informēju, ka par jauniešu viesnīcām Portugālē būs atsevišķs raksts, te nu arī pildu solījumu. Rakstu nolēmu uzrakstīt, jo, manuprāt, šī ir lieliska iespēja, kuru var izmantot ne tikai jaunieši. Portugālē ir izveidots jauniešu hosteļu tīkls (gandrīz 40), kurus uztur valsts – tos var atšķirt no parastajiem hosteļiem ar nosaukumu, tajos vienmēr ir rakstīts „pousada de juventude”. Papildus informāciju var atrast viņu mājas lapā (lapa mēdz bremzēt – tas ir normāli). Portugālē pastāv arī viesnīcu tīkls, kuru dēvē īsāk par pousadas – tās pretēji jauniešu viesnīcām ir valsts izveidotas viesnīcas vēsturiskās celtnēs, luksuss naktsmītnes. Rakstā pieminētie hosteļi ir domāti tikai un vienīgi kā “pousadas de juventude“.

Sezonā šie hosteļi mēdz būt pārpildīti, tādēļ nākas rezervēt iepriekš – vasarās un skolēnu brīvdienās to piepilda skolnieki, tādēļ labākais laiks ir aprīlis, maijs un septembris, oktobris. Personīgā pieredze liecina, ka hosteļi ir labi aprīkoti un tiem ir laba, cenai atbilstoša kvalitāte. Piemēram, Lagos jauniešu hostelis Lonely Planet ceļvedī novērtēts kā viens no labākajiem hosteļiem Portugālē. Laikā, kad bijām šogad martā Lagošā, starp hosteļa un apartamentu piedāvājumu izvēlējāmies palikt apartamentos, kuri maksāja aptuveni tikpat. Protams, sezonā cenu ziņā šīs lietas ir nesalīdzināmas. Cenas nosaka izvēlētās istabiņas veids un sezona. Vidējā cena ir 32 eiro par dubultnumuru, cenā ir iekļautas brokastis, ja vien nav norādīts savādāk. 2010.gada cenas vienuviet var skatīt PDF failā.

[ad name=”post-hotel”]

Šajos hosteļos ir satiktas gan ģimenes, gan velotūristi, šo naktsmītņu iespēju izmanto ne tikai jaunieši. Atšķirībā no ierastajiem jauniešu hosteļiem, kuros parasti valda diezgan lieli tusiņi, pousada de juventude ir klusāki un mierīgāki, varbūt mums vienkārši tā ir paveicies. Esam palikuši Vilarinho das Furnas dabas hostelī un Taviras pludmales hostelī. Tiem, kuriem patīk riskēt un būt elastīgiem, var ieteikt aizbraukt, pirmo dienu pavadīt hostelī un, ja ir vēlmes palikt citviet, tad uz vietas meklēt kādu citu foršāku, neierastāku vietu, kur apmesties. Tas gan prasa laiku, ar to jārēķinās, bet pretī var iegūt kaut ko nebijušu, atmiņā paliekošu. Tāds varētu būt arī hostelis – kuģis Navio Gil Eannes. Šādā hostelī arī reiz izvērtējām iespēju palikt, bet mainījās ceļojuma maršruts.

Hosteļu veidi

Hosteļi ir izvietoti visā Portugālē, arī tai piederošajās Madeiras un Azoru salās (saraksts pa reģioniem). Hosteļus dala 4 kategorijās: dabas, pludmales, vēsturiskie un pilsētas hosteļi.

Dabas hosteļi ir izvietoti vietās, kur apkārtnē ir pieejamas dažādas aktīvā tūrisma iespējas: velosipēdi, pārgājieni u.c.

Pludmales hosteļi izvietoti pie okeāna krastiem, lielākoties paredzētas sērfotājiem, ūdens sporta tīkotājiem. Portugālē, it sevišķi Algarves rietumos, ir ļoti izplatīta sērfošana un citas aktivitātes – vasarā Sagres pārvēršas par sērfotāju paradīzi.

Kultūrvēsturiskie hosteļi – jauniešiem, kuri vēlas iepazīt daudzveidīgo Portugāles kultūru. Izvietoti kultūrvēsturiskās pilsētās kā Guimaraes, Evora u.c.

Visbeidzot pilsētas hosteļi izvietoti pilsētu centros vai tuvu tiem. Paredzēti jauniešiem, kuri vēlas iepazīt pilsētu, izbaudīt naktsdzīvi. Šiem hosteļiem ir vislielākās alternatīvu iespējas: tradicionālie hosteļi un viesnīcas.

Hosteļa izvēle

Izvērtējot iespējamo hosteli, vajag ņemt vērā:

– atrašanās vieta, piemēram, Porto hostelis atrodas tālāk no centra.

– mājas lapā norādīto komforta līmeni, ja tas ir zems, tad varbūt labāk izvēlēties citu naktsmītni. Komfortu norāda simboli zem galvenā foto, piemēram, Porto Moniz (Madeiras sala) hostelim nav nevienas “zvaigznītes”, savukārt nesen atjaunotiem hosteļiem ir 4 vai 5 zvaigznītes. Nav informācijas par kritērijiem, kā tās tiek piešķirtas.

– mājas lapā pie aprakstiem parasti varbūt norādītas twin (divas atsevišķas gultas) istabas, lai arī patiesībā ir pieejamas arī double (viena divguļamā gulta) istabas, ja ir būtiski – to var hosteļa administrācijai laikus novaicāt. Bez iepriekšējas rezervācijas (walk-in reservation) riskējat, ka atbilstošas istabas var vairs nebūt.

–  ēdināšanas iespējas – ja hostelis atrodas tālāk no apkārtējām pilsētām (dabas un pludmaļu hosteļi), uzziniet, kādas ir ēdināšanas iespējas hostelī un apkārtnē. Vienkāršas vakariņas hostelī maksā 7-8 eiro (domāju, ka šī cena ir vienāda visos hosteļos). Tiem, kuri ceļo ekonomiski, var lieti noderēt iespēja izmantot virtuvīti, gatavot ēst pašiem – to piedāvā daži hosteļi (norāde – self catering facilities). Ja braucat uz attālāku hosteli, ēst gatavojamais ir jānopērk laikus, neceriet uz lielu piedāvājumu un labām cenām tuvējā veikalā.

– izlasiet hosteļa noteikumus par reģistrēšanās laiku un citiem būtiskiem jautājumiem.

Ja izvērtējot hosteli ir radušies jautājumi, vēlams visu interesējošo informāciju apkopot vienā e-pasta vēstulē un aizsūtīt uz viesnīcas reģistratūru. Esiet pacietīgi, atbilde var būt arī pēc pāris dienām, tādēļ steidzamos gadījumos zvaniet.

HI (Hostelling International) karte

Lai uzturētos šajos hosteļos vajag iegādāties HI karti: to var izdarīt jau laikus Latvijā (5 Ls uz gadu) vai arī iegādāties pagaidu noteiktam laikam karti uz vietas hostelī (ja nemaldos 2 eiro). Jāņem vērā, ka šī karte ir nepieciešama katram, kurš paliek hostelī (šo karti var aizvietot euro<26 karte).  Šai kartei nav vecuma ierobežojumu, to var iegādāties un izmantot jebkurš vecumā no 12 gadiem.

[ad name=”post-hotel”]

Rezervācija

Iepriekšējas rezervācijas mīnuss ir naudas iemaksa pilnā apmērā, rezervācijas atsaukšanas gadījumā ir paredzēta naudas atdošana, bet ne pilnībā un jāskatās, cik dienas ir palikušas, piemēram, mazāk kā piecas dienas pirms ierašanās nauda vairs netiek atdota. Sīkāk var lasīt noteikumu aprakstā.  Rezervācijas sistēmā redzams paziņojums portugāļu valodā, ka, rezervējot pa e-pastu vai tālruni, jūs iegūstat papildus 15% atlaidi. Vienreiz man šāda lieta izdevās, pēc gada atkal mēģinot – neizdevās, mani e-pasti tika ignorēti, rezervēju vienkārši online. Rezervācijai ir nepieciešams reģistrēties. Ja rodas problēmas ar mājas lapas skatīšanu rezervācijas laikā (nerādās datumu ievadīšana) un izmantojat Firefox, tad izmēģiniet tā vietā Internet explorer.

Atsauksmes

Par šiem hosteļiem, it sevišķi par mazāk populārajiem, ir grūti atrast atsauksmes, tādēļ lūgums, ja kāds ir palicis kādā no šiem hosteļiem, padalīties ar informāciju, publicējot atsauksmi angļu valodā Tripadvisor viesnīcu sadaļā. Ja šāds hostelis vēl nav pievienots, tad izmantojam iespēju aizpildīt informāciju, lai lapas administrācija izskata iespēju pievienot jaunu ierakstu, kuram pēc tam var pievienot atsauksmes. Jūs saņemsiet uz e-pastu apstiprinājumu, kad tas tiks izdarīts. Šī bloga komentāru sadaļa arī ir atvērta, lai dalītos iespaidos par šī veida naktsmītnēm Portugālē.

[nggallery id=5]

Saistītie raksti:

Salīdziniviesnīcas.lv – pasaulē lielākais viesnīcu rezervēšanas un cenu salīdzināšanas portāls

Viesnīcu rezervēšana: padomi un pieredze

2 thoughts on “Jauniešu viesnīcu tīkls Portugālē: pousadas de juventude

  1. Pingback: Tweets that mention   Jauniešu viesnīcu tīkls Portugālē: pousadas de juventude | Edgars Koroņevskis -- Topsy.com

  2. gajputns

    paldies, noderīga info; tā jauniešuhosteļu mājaslapa patiešām knapi darbojas :)

    Vēl lasīju par tādām casas de abrigos, kas ir dabas parkā Geres, bet tas arī laikam nav no lētā gala…

Comments are closed.