Serveru hostings Latvijā un ārzemēs: pieredze un ieteikumi

Severa izvēle ir neatņemama Internet projektu sastāvdaļa, tā maiņa projektu darbības laikā vai vēl trakāk, projekta palaišanas brīdī, ir ļoti nepatīkams process, tādēļ vislabāk ir laicīgi izvēlēties sadarbības partneri, kurš nodrošinās jums šo pakalpojumu. Šo izvēli nāksies jums izdarīt, ja vien neplānojat paši uzturēt serveri zem galda. Vairāku gadu darbības laikā ir nācies pārbaudīt uz savas ādas daudz un dažādus servera hostinga pakalpojumus sniedzējus gan Latvijā, gan ārpus tās. Nolēmu padalīties ar savu pieredzi, varbūt citiem noder, jo meklējot savus hostinga sniedzējus ilgi lasīju citu atsauksmes, forumus.

Uzticams serveru hostings Latvijā

Iepriekšējos gados esmu testējis vairākus hostinga pakalpojumu sniedzējus, tomēr nu jau ilgāku laiku esmu apstājies pie Serveriem.lv – mazs, bet ļoti ņiprs hostinga pakalpojumu sniedzējs. Par šī servisa priekšrocībām, tehnisko rocību un pieredzi kopumā būs atsevišķs raksts, tomēr tiem, kuri vēlas par ļoti labām naudiņām uzticamu serveri mājas lapai, blogam, e-pastiem, ftp un citām vajadzībām, ļoti iesaku izvēlēties Serveriem.lv Statiskām lapām bez datu bāzēm, failu uzglabāšanai tiek piedāvāts bezmaksas konts. Ar pārējiem cenu piedāvājumiem var iepazīties hostinga sniedzēja mājas lapā.

Serveru hostings ārzemēs

Ja liela daļa apmeklētāju jūsu mājas lapai atrodas ārpus Latvijas, tad kļūst aktuāls jautājums par ārzemju hostinga pakalpojumiem. Pamatprincips vēsta, ka serveris ir jāizvieto iespējami tuvu pakalpojumu saņēmējam – ja jūsu auditorija ir ASV iedzīvotāji, vērtīgāk ir izvietot mājas lapu kādā no ASV datu centriem, savukārt ja Eiropā – tad Eiropas datu centros.

Hostings Eiropā

Eiropas hostinga piedāvājumu skaits ir ļoti plašs, populārākie datu centri ir Amsterdama, Londona, Stokholma, bet pēc vajadzības katrā valstī var atrast servera hostinga pakalpojumu sniedzēju. Katram ir sava negatīvā un pozitīvā pieredze ar tiem – vēlējos padalīties ar pozitīvu pieredzi.

Vienkāršākām mājas lapām ārpus Latvijas var izvēlēties pasaulē lielāko un populārāko hostinga un domēnu pakalpojumu sniedzēju GoDaddy.Viņu datu centri atrodas Īrijā, ir tuvu Latvijai. Mājas lapu hostings ir salīdzinoši lēts, vienlaikus ir uzticams un stabils. Meklējiet papildus godaddy promo codes, lai iegūtu vēl izdevīgākas cenas, piemēram, šobrīd darbojas: CJCRMN20H (20% atlaide), cjcrmn50hh (50% atlaide un bezmaksas domēns, ja apmaksā gada plānu). Šis hostings ir gadiem pārbaudīts un noteikti ir liekams plauktā: labi un lēti.

Ja ir nepieciešama lielāka mājas lapu jauda, ir jāskatās VPS virzienā. Šobrīd izmantoju atsevišķiem projektiem FutureHosting VPS serveru hostingu – datu centri ir pieejami ASV, Eiropā (Londona), Austrālijā. Šo pakalpojumu sniedzēju izmantoju vairāk kā gadu un esmu ļoti apmierināts – klientu serviss strādā ātri (atbilde parasti 5-10 minūšu laikā), palīdz tikt galā ar dažādām lietām, servera konfigurāciju. Pārtraukumi nav bijuši, dažkārt notiek tīkla uzlabojumi, bet par tiem laicīgi tiek pateikts un pārtraukumi ir max 5 minūtes. Sākotnēji izmēģināju ASV, bet tad vajadzēja jaudīgāku VPS un tuvāk Eiropai, tādēļ pārcēlos uz Londonas datu centru, tomēr ļoti liela starpība nav novērota. Par papildus 5$ mēnesī var uzslēgt 20% lielāku CPU jaudu, ir arī plašas citas iespējas pielāgot serveri savām vajadzībām. Ar kodu CSO iegūsiet papildus 10% atlaidi pasūtījumiem. Pārskatu par Futurehosting galvenajām priekšrocībām viņu pašu skatījumā var skatīt viņu mājas lapā sadaļā “Why Future Hosting“. Viņi piedāvā gan managed, gan ievērojami lētākus un-managed VPS un uz augšu – dedicated serveri, kā arī hibrīdserveri, kas ir starp VPS un dedicated. Pats neesmu serveru uzturētājs – Latvijā managed serveri maksā brangi, tādēļ man FutureHosting ir lielisks piedāvājums ar augstu kvalitāti un pieņemamu cenu.

Serveru hostings ASV

Internet tīkls ASV ir ļoti jaudīgs, tādēļ servera datu centra izvēli varētu ietekmēt auditorijas pārsvars vienā vai otrā okeāna krastā, atbilstoši izvēlēties tuvāku servera izvietošanas vietu. Tomēr lapai ir jābūt diezgan masīvai, internet resursus prasošai, lai izteikti izjustu atšķirību. Eleven2 hostinga serviss piedāvā izvēlēties datu centru ASV vai Eiropā (Londona), tādējādi tas var noderēt gan tiem, kuri meklē ASV hostingu, gan arī Eiropas hostingu par labu cenu. Eleven2 pārsteidz ar to, ka pats uzņēmuma vadītājs aktīvi iesaistās lietotāju forumos, dažkārt atbild uz servisa jautājumiem. Reiz nācās piedzīvot 5 stundu pārrāvumu datu centrā, tad vadītājs pats atbildēja uz jautājumiem, atjaunoja statusus. Viņa vārdiem runājot, šāds pārrāvums viņiem esot pirmo reizi 6 gadu laikā. Visu pārējo laiku serveri darbojās ļoti labi, uptime bija teicams, ar ļoti retiem, īsiem pārrāvumiem. Kopumā ir ļoti labs tehniskais atbalsts, mazas lietas var atrisināt online čatā. Eleven2 piedāvā saviem klientiem izmantot CloudFlare pakalpojumu bezmaksas – tas ir CDN (Content Delivery Network) serviss. Pats neesmu izmantojis, tomēr citiem ir labas atsauksmes. Vairāk par šo servisu un tā sniegtajām iespējām var lasīt CloudFlare mājas lapā. Pasūtot Eleven2 hostingu uz gadu, var ietaupīt 40%, pameklējot internetā, var atrast arī dažādus promo kodus. Izmēģināšanu drošāku dara iespēja 60 dienu laikā saņemt naudu atpakaļ, ja tomēr nav tas, kas ir gaidīts. Te esmu izmantojis tikai VPS iespēju, tomēr nācās meklēt jaudīgāku serveri un labāku cenu lielākai jaudai.

Uzticami serveri un izcila klientu apakalpošana – tas ir ASV hostings WiredTree. Šo hostingu izmantoju ilgāku laiku un varu ieteikt kā ļoti labu. WiredTree visi serveru plāni ir pārvaldīti (managed hosting), laika gaitā ir nācies izmēģināt visus plānus sākot ar VPS, tad Managed Hybrid un beidzot tagad izmantoju Dedicated server, jo projektu vajadzības auga un šobrīd projekti dzīvo atsevišķā izdalītā serverī. Galva nesāp, serveris tiek uzturēts kārtīgi un man nav jāiejaucas lietās, kuras nepārzinu. Ja ievēroju kādus sarežģījumus vai pats kļūdos,  varu vērsties pie klientu atbalsta un problēma ātri tiek atrisināta.

Hostings Austrālijā

Latvijā salīdzinoši maz vajadzētu Austrālijas serverus, tomēr, ja nu kādam gadās, man ir ļoti atbilde uz šo jautājumu. Visilgāk un grūtāk ir nācies meklēt un testēt hostinga pakalpojumu sniedzēju Austrālijā. Pieredze liecina, ka Austrālijas internet savienojums ar Eiropu ir visnotaļ ilgs, ņemot vērā signāla garo ceļu, tādēļ ātru lapas darbību var nodrošināt serveris kontinenta iekšienē. Daudzi no pakalpojumu sniedzējiem serverus ir izvietojuši Okeānijas valstīs – Indonēzijā, Filipīnās, bet ne pašā Austrālijā, izmēģināju dažus hostinga variantus, tomēr serveru konfigurācija, stabilitāte neatbilda gaidītajam. Atrast labu cenas un kvalitātes apvienojumu bija grūti līdz brīdim, kad atradu Panthur – Austrālijā izvietoti serveri, laba cena sākot no 4 Austrālijas dolāriem mēnesī (tas gan pavisam mazām lapām) un ļoti labs tehniskais atbalsts (daudz gan nav bijusi saskare). Ar Panthur klientu atsauksmēm var iepazīties viņu mājas lapas sadaļā Atsauksmes.

DNS serveri

Turpmāk pāris vārdi tiem, kuri ir dziļāk serveru administrācijā. Ja vēlies mājas lapai uzlabot stabilitāti, tai ir apmeklētāji no visas pasaules, nebūt atkarīgs no servera pakalpojumu sniedzējiem (lasi – no hostinga NS serveriem), iesaku izmēģināt Zerigo DNS servisu. Šie DNS serveri ir izvietoti visā pasaulē 6 dažādās vietās, tādēļ nodrošina ātrāku darbību un garantētu 99,99% stabilitāti. DNS ierakstu TTL konfigurācijas iespējas sākas no 1 minūtes, tas ir īpaši noderīgi, ja ir plānota servera migrācija: pāris dienas pirms servera migrācijas nomaina TTL uz mazāku vērtību, kādu laiku pēc servera migrācijas, ja viss ir kārtībā, šo TTL atkal paaugstina līdz 1 -3 dienām. Tādā veidā dns ierakstu atjaunošanās notiks daudz ātrāk. Vienkāršs DNS serviss maksā no 19$ gadā, nodrošinot līdz 1 miljonam pieprasījumu mēnesī.

Nopietnākiem risinājumiem, kuros vajag izmantot slodzes balansēšanu pa ģeogrāfiski vairākiem serveriem, var izmantot Zerigo piedāvāto GeoDNS. Tas piedāvā līdz pat atsevišķām valstīm noteikt serveru piesaisti konkrētajam domēnam, piemēram, atverot adresi piemers.com Latvijas lietotājus novirzīt uz Latvijas serveri, savukārt ASV lietotājus – uz ASV serveri utml. DNS plāns, kurā ir iekļauts arī GeoDNS, maksā sākot no 40$ mēnesī. Zerigo piedāvā arī bezmaksas DNS plānu, tas var noderēt vienkāršākiem projektiem, izmēģināšanai (ierobežojums 50 000 pieprasījumi mēnesī).

Arī GoDaddy nodrošina Premium DNS servisu, kas ir maksas serviss, tomēr ir ļoti labs risinājums tiem, kuriem ir nepieciešams uzticams un stabils DNS servisa sniedzējs.

DNS pasaules testiem iesaku izmantot šo bezmaksas servisu whatsmydns.net – tas ļauj pārbaudīt gan dns izmaiņas migrācijas procesā, gan arī testēt GeoDNS risinājumus.

Jāpiebilst, ka serveriem.lv kā standarta pakalpojumu piedāvā nameserveri (NS) gan Latvijā (divi), gan arī Lielbritānijā, tādā veidā arī ārzemju lietotājiem ir pieejams tuvāks NS serveris.

Noslēgumā

Servera ģeogrāfiskais izvietojums ir tikai viens no faktoriem mājas lapas ātrdarbībā – ja mājas lapa būs optimizēta ātrai ielādei, tad arī servera atrašanās būs mazāk nozīmīga ātrai lapas darbībai. Būtiskākais faktors ir servera darbības statbilitāte, lai tas strādātu korekti un nebūtu pārrāvumi darbībā. Papildus mājas lapu darbības kontrolei varat izmantot uptimerobot.com iespēju – bezmaksas iespēja automātiski pārbaudīt serveru darbību, iegūt atskaiti par tā darbību ilgākā laika posmā, saņemt e-pasta paziņojumus vai RSS plūsmā sekot līdzi. Savukārt uptrends.com, loads.in ir tikai daži no online servisiem, kuri ļauj testēt mājas lapas ielādi no dažādām vietām pasaulē. Uptrends piedāvātais risinājums ir visērtākais, ja vēlas aptvert visu pasauli. Papildus informāciju par ārzemju hostingu var lasīt mājas lapā http://itblogs.lv.

Neaizmirsīsim, ka šie serveri ir pieejami citiem, tādēļ svarīgu informāciju uz serveriem ir jāglabā aizsargātā veidā, lai tai nevarētu piekļūt. Nākas paļauties uz šo serveru administratoru godaprātu, tādēļ uzticams ir jāizvēlas ne tikai serveris, bet arī tā uzturētājs.

18 thoughts on “Serveru hostings Latvijā un ārzemēs: pieredze un ieteikumi

  1. artisare

    Ļoti labs raksts, paldies.

    Arī varu teikt tikai labus vārdus par serveriem.lv. Jau ilgāku laiku izmantoju vairākiem projektiem. Viss strādā labi (stabili un ātri) un ja ir jautājumi, tad supports ir vienkārši lielisks. Papildus tehniskās fīčas (gīki un speciālisti sapratīs un novērtēs) arī ir ļoti foršas un noderīgas.

  2. Jānis

    Es brīnos, ka pie ārzemju hostinga kompānijām neesi pieminējis OVH, kas, šķiet, ir lielākā un iespējams labākā hostinga kompānija Eiropā.
    Latvijas iedzīvotāji pie OVH (un Kimsufi, kas ir OVH lētais gals) serveriem var tikt caur Lietuvas ofisu:
    http://www.ovh.lt/ un http://www.kimsufi.lt/ .

    Latvijā labs ir Nano, bet tikai tad, ja tur izvieto savu serveri, jo ir diezgan bieži gadījies redzēt, ka uz viņu serveriem hostētās lapas nedarbojas.

  3. Glupais

    Izvēlējos hostingu tādā valstī, kur vārdu autortiesīas pareizi uzrakstīt prot labi ja desmitā daļa pilsoņu – Ukrainā :)
    Labs risināums – http://hosting.ua/
    Tiesa, pirms pāris gadiem viņu datu centrā izcēlās ugunsgrēks, taču pierādījās un praksē tika pārbaudīts, ka viņu backup sistēma strādā! :)
    Jā, un arī lēti :)

  4. Edgars Koroņevskis Post author

    Jānim – lietuviešu valodā ir visa lapa? neatradu angļu valodu, tad man būtu grūti izvēlēties šādu variantu. Serveriem.lv serveri stāv nano datu centrā, iepriekš man bija nano IT hostings, tas bija sāpīgi, pēc tam ar serveriem.lv nekādu sāpju. viss normāli.
    Glupais – šito tavu stāstu es atceros :D Varbūt ir kādam arī noderēs Ukrainas hostings :)

  5. martins

    Piedodiet, bet šo rakstu tomēr vairākums lasīs lv hostinga pakalpojuma lietotāji, vai potenciālie lietotāji, tā kā vairāk šī salikās kā serveriem.lv reklāma. Es neapšaubu šo džeku kompetences, bet laikam vairāk biju gaidījis objektīvu vismaz dažu populārāko hostinga pakalpojumu sniedzēju salīdzinājumu!
    Informācija par ārzemniekiem gan noderīga, paldies.

  6. aivars

    Pēdējā laikā izdevīgi ir virtuālie serveri. Pilnīgi automatizēts risinājums ir noderack.lv, kur var dabūt strādājošu virtuālo 5 min.

  7. Edgars Koroņevskis Post author

    Martinam – man nav plašas pieredzes ar LV hostingiem, lai varētu sniegt kādu salīdzinājumu, nezinu, kurš to varētu – kurš bieži migrē no viena pie otra. Es varu teikt par Nano IT, ka tur nebija gana labi, bet ir pagājis laiks un varbūt viņi tagad ir nenormāli kruti. Es varu teikt tikai par tiem, kurus reāli izmantoju. Kaut kad būs raksts par serveriem.lv plašāks, jo viņi tiešām ir panākuši, ka tas ir nevis vienkārši viens serveris izlikts DC, bet noteikts serviss. Rakstā jau minēju – ir arī plašas iespējas izvietot hostingu ārzemēs, ja nav mega liels trafiks pa Latviju vajadzīgs, mierīgi var iztikt. Kāda sekunde varbūt ilgāk, bet ja tas nav kritiski – kālab ne. Raksta komentāros katrs pats var papildināt ar info par savu esošo pakalpojumu sniedzēju :)

    Nesen piemērs – Latnet datu centrs: vajadzēja izpalīdzēt biku, uzinstalēt wordpress un pieslēgties mySQL serverim. Nedarbojās ne localhost, ne mysql, ne ip adrese – nekādi varianti. Zvans supportam pl. 17, atbildēs tikai rīt. Pēc kāda laika atzvana – ilgi stāstu situāciju, ko man vajag, saka, ka atkal nodos kaut kādiem speciālistiem. No rīta pus9 zvana un atkal stāstu situāciju, teica, ka nosūtīs informāciju uz meilu. Pēc neilga laika atsūtīja informāciju – izrādās šis hosts ir: mysql5.ls.lv Man kā klientam bija jāgaida vairāk kā 15 stundas, lai uzzinātu šo vienkāršo lietu. Tas nebija rakstīts administrācijas panelī, to nespēja uzreiz atbildēt supports (kurš pieņemot tikai zvanus). Tas ir viens gadījums – vai pēc tā var spriest par DC kopumā? Nezinu. Varbūt citiem ir pozitīva pieredze un viss ir ļoti labi, bet šādi atsevišķi gadījumi tomēr liecina par sadarbības partneri, kuru izvēlēties.

    Serveriem.lv ir labs serviss, man nav žēl pateikt to arī citiem – to vari dēvēt arī par atklātu reklāmu, man nav ko slēpt. Žēl man ir klausīties cilvēkos, kuri turpina sēdēt kaut kādos kaktu hostingos un sūdzās, ka viss ir slikti.

    Lai objektīvi salīdzinātu, vajadzētu vienādas lapas un turēt tās dažādos serveros, rēķināt uptime, slodzes panesamību u.c. Shared hosting vs VPS, varbūt kādam ir interese par dedicated servers. Tie pakalpojumi savukārt atšķiras – iesaku katram pašam izmēģināt, it sevišķi tos servisus, kur naudu var dabūt atpakaļ (ārzemēs parasti).

    Par noderack.lv – noteikti izmēģināšanas vērts variants, pirms mēneša izmēģināju arī viņus, ātrs supports, ir 3 internet pieslēgumi, atrodas Ogrē. Administrācijas iespējas serverim, kādas tik vajag, var ar nodēm “spēlēties”. Man vajadzēja stabilu, drošu ārzemju internet tīklu (kas viņiem ir 30mbit), tādēļ neriskēju. Noteikti nepatīk lieli cipari ar mazām piebildēm – noderack cenu lapā ir norādītas cenas bez PVN, tas nozīmē, ka reāli pakalpojums ir par 22% dārgāks.

  8. sd

    Edgaram

    Pēc pieredzes, ja lapa nav tikai firmas vizītkarte, tad 1GB ir vienam gadam. ;) Pašam ēpasti gadā sanāk ap 3-4GB, protams tie visi nav jātur uz servera. Uzņēmumam kopumā vairāk ,nu, bet, te protams ir citi risinājumi.
    Es par to, ka šo 1GB uzturēšanas plāns, pārsvarā citu hostētāju piedāvājumā neatbilst pat starta, mini līmenim. Varbūt serviss patiešām ir labs, bet cenas hostinga plāniem ir pa lielu. Var dabūt kvalitāti, pakalpojumu par labāku cenu.

  9. Edgars Koroņevskis Post author

    Sd – vai LV piedāvā kāds par salīdzinoši mazām naudām neierobežotu trafiku un diska vietu, piemēram, Eleven2 to piedāvā, var izvēlēties ārzemes. Par serveriem.lv tarifu plāniem – nu katram pēc vajadzības – vajag lielāku, izvēlies lielāku. Biznesa cilvēkam 1-2 Ls mēnesī papildus tas nekas nav, ņemot vērā, ka e-pasti visbiežāk ir centrālais komunikācijas mezgls, ar to jokot nevar. Ja ir labi piedāvājumi, ieteikumi, droši vari rakstīt.

    Te bija viens komentārs, kurš tika izņemts ar pavisam vienkāršu reklāmu – tādus komentārus dzēšu ārā. Ja gribas pareklamēt, var uzrakstīt plašāk, ko konkrētais uzņēmums piedāvā un kādēļ izvēlēties viņus, bet plikas saites – nē!

  10. temp

    @Edijs: Paldies par rakstu, šis tas bija noderīgs. Arī varbūt šo to tādā stilā uzrakstīšu *kaut kad* (tikai nedaudz no cita skatu punkta).
    @Glupais: jep! Man tu patīc. Mani saiti arī Ukrainā :)

  11. Pingback:   Patiesais Twitterspēks un projekts Palidzēsim.info ir noslēdzies | Edgars Koroņevskis

  12. Zigis

    Mani fascinē, ka serveriem.lv raksta mēs pirmie Latvijā to un pirmie Latvijā to, ne sū*a 90% no tām lietām viņi nav pirmie. Vajag viņiem arī izbāzt galvu no smilškastes un paskatīties kas notiek apkārt pirms rakstīt, ka mēs pirmie izdarījām to un to.

    p.s. Tas affilate ir galīgi nevietā, nekāda loģiska pamatojuma rakstā, kāpēc būtu šis labāks hostings par citiem. Ir Latvijā daudz lētāki hostingi un nebūt ne sliktāki.

  13. Edgars Koroņevskis Post author

    Zigi, par serveriem.lv būs atsevišķs raksts. Te affiliate vairāk testam ir iemesta, nevis reālam trafikam.
    Visi mētājas ar to, ka ir citi baigi labie, bet tas tikai tādu vispārinājumu līmenī paliek – daži kaut ko arī reāli iesaka. Ja nav ko ieteikt, pamatot, tad no tāda komentāra maza jēga, ja nav konkrētības!

  14. Zizu

    Godīgi, tavi ieteikumi ir galīgi garām! serveriem.lv = “Ņiprs” ?? nekad tāds nav bījis, pārtraucu sadarbību jau pirmajā dienā, krietni lēnāks par nano.lv un serveris.lv.

    Ja gribat ko labu un ātru tad server4you.net izdalīto serveri, zemas cenas un fantastisks atrums. Lietoju vairākus gadus.

  15. Edgars Koroņevskis Post author

    Zizu – acīmredzot līkus vai ļoti prasīgus skriptus esi dzinis uz servera, ja reiz lēni darbojies. Protams, VPS (izdalīti resursi) nav salīdzināms ar parasto hostingu, bet nevar šīs lietas salīdzināt arī izmaksu un administrēšanas ziņā. Ja pats administrē VPS, tad ir krietni savādāk. Ieteikt kaut kādus server4you, kuriem pašiem tas datu centrs nepieder utml., tādus līdzīgus var atrast ļoti daudz.. Nulle vērtība tādiem ieteikumiem.

Comments are closed.