Bezmaksas biznesa procesu modelēšanas rīks ARIS Express

[singlepic id=100 w=320 h=240 float=right] Pēdējo gadu laikā esmu izmēģinājis dažādas biznesa procesu modelēšanas programmas, nosaukšu tikai dažas, ar kurām ir mēģināts strādāt – Latvijā studentu aprindās plaši zināmais Grade, TIBCO Community version, Eclipse bāzētus rīkus. Ilgstoši neesmu atradis savu favorītu, ar kuru varētu stabili strādāt – šobrīd esmu atradis vienu risinājumu, kuru aktīvi cenšos izmantot un apgūt, lai iespējami labi izmantotu.

Līdz ar biznesa procesu vadības konsultāciju uzņēmuma DigitalMind aktivitātēm internetā (vebināri un twitter @DigitalMind_lv), pamanīju, ka viņu pārstāvētā kompānija IDS Scheer piedāvā jaunu bezmaksas programmu Aris Express, kas ir lielā ARIS mazais brālītis. Par šo tēmu DigitalMind rīkoja arī websemināru jeb vebināru, tā video ierakstu ir iespējams noskatīties DigitalMind mājas lapā sadaļā Vebināri. (Par vebināriem rakstīju iepriekš, toreiz arī saistībā ar DigitalMind) Vebināra ieraksta priekšrocības ir iespēja to noskatīties sev izvēlētā laikā, ieturēt pauzi brīžos, kad pašam gribās izmēģināt programmu darbībā.  Konkrētā prezentācija sniedz īsu, kodolīgu ieskatu programmas iespējās, protams, ka katram lietotājam šīs vajadzības atšķirās un arī pieredze ar līdzīgām programmām ir dažāda, tādēļ vislabāk uzreiz arī pašiem uzinstalēt un, vebināra skatoties, pašiem uzreiz mēģināt līdzi.

Aris express pielietojums ir plašs, piemēram, biznesa procesu modelēšana, organizācijas diagrammu zīmēšana, IT infrastruktūra, sistēmu dokumentācija u.c. Visbiežāk strādāju ar BPMN notāciju, tādēļ man ir būtiski, lai programma to atbalsta un Aris Express to dara. Programmā iekļautie paraugi ļauj sākotnēji labāk saprast, ko programma ir spējīga un šajos piemēros var brīvi paspēlēties ar sagatavēm , izmēģināt programmas sniegtās iespējas. Gatavas modeļu daļas ļauj ātri veidot no sagatavēm jaunus modeļus, piemēram, ja bieži nākas modelēt paralēlus procesus, tad šādu shēmu var izveidot un saglabāt, lai turpmāk ērti izmantotu. Patīkama iespēja ir importēt Visio failus, lai tos nevajadzētu pārzīmēt pilnībā, bet tikai daļēji pielabot jaunajā vajadzībām. Programmas negatīvā puse ir tā darbība JAVA vidē, tādēļ tā uz vecākiem datoriem sākotnēji ielādēsies ilgāk, bet darbības ātrumu vēlāk darbojoties tas īpaši neietekmē.

ARIS Express varētu būt noderīga programma arī studentiem, kuri tikai sāk modelēt dažādus procesus, plānot kvalitātes vadības sistēmas u.c. Kārtīgi apgūstot šo programmu, tālāk jau var izmēģināt mazliet sarežģītākās bezmaksas modelēšanas programmas, kurām bieži vien saskarne nav intuitīva, tādēļ vajag krietnu devu pieredzes, lai varētu ar dažādām modelēšanas notācijām strādāt. Rakstot šo rakstu, uzzināju, ka ir iznākusi arī jaunāka ARIS express 2.1 versija, tātad jaunas iespējas, nāksies atlicināt laiku, lai iepazītu jaunumus, vienlaikus arī priecē, ka programmu attīsta, tas nozīmē, ka, lai arī bezmaksas produkts, to uztver nopietni un perspektīvi.

[ad name=”post-hotel”]

2 thoughts on “Bezmaksas biznesa procesu modelēšanas rīks ARIS Express

  1. Pingback: Tweets that mention   Bezmaksas biznesa procesu modelēšanas rīks ARIS Express | Edgars Koroņevskis -- Topsy.com

  2. kork

    Mhm, nav iespēja uzlikt uz šīs kastes, taču 5minūtes paskatoties manuāļos/video tā arī neguvu atbildi – bet kapēc tas nesaucas “spožos papīriņos ietīta 5 gadus veca Visio funkcionalitāte na haļavu”.

Comments are closed.