Mājas lapas ielādes ātruma novērtējums: rīki

Lapas ielādes ātrumsGoogle jau iepriekš ir ziņojis, ka mājas lapas ielādes ātrums ir nozīmīgs, lai arī šobrīd tas pārāk neietekmē Google rezultātu izvietojumu, tomēr nākotnē kļūs arvien nozīmīgāks SEO faktors. Līdzās Google būtīskākais ir lietotāju pieredze saskarē ar jūsu mājas lapu – ja tā darbosies lēni, ilgi lādēsies, cilvēki var pamest jūsu mājas lapu. Lapas ātrdarbība ir arī nozīmīgs lietojamības faktors – ilgstoša lapas ielāde var pamatīgi nokaitināt apmeklētājus. Savukārt ja jūsu mājas lapai ir liels apmeklējums, optimizācija kļūst nozīmīga no resursu noslodzes viedokļa.

Mājas lapas optimizācija ir nebeidzams process, kuru var turpināt darītu visu laiku, tomēr ir noteiktas lietas, kuras neprasa lielus ieguldījumus, lai izvērtētu un uzlabotu mājas lapas ātrdarbību. Šajā brīdī palīgā nāk dažādi resursi un pārlūkprogrammu spraudņi, kas ļauj ātri iegūt atskaites par lapas darbību.

Rīki mājas lapas optimizācijas izvērtēšanai

Lai arī pasaulē ir izveidoti daudz un dažādi rīki, esmu apstājies pie šo rīku izvēles, kurus izmantoju ikdienā. Vajadzības gadījumā papildus iesaku izmantot kādu no zemāk norādītajiem web servisiem.

Google Page Speed – šis ir viens no populārākajiem rīkiem. Sākotnēji tas bija pieejams kā spraudnis Firefox un Chrome pārlūkprogrammām, bet tagad ir pieejama arī online versija. Katrs pats var izvērtēt ērtāko veidu.

Yslow – šis ir Yahoo rīks, kas piedāvā atšķirībā no PageSpeed piedāvā citas metrikas, lai novērtētu lapas ātrdarbību.

FireBug – šo Firefox spraudni zina katrs, kurš ikdienā strādā ar mājas lapām, internet lietām. Yslow un PageSpeed integrējas ar Firebug, tādēļ ir ērti izmantot šos trīs spraudņus vienotā veidā. Lapas ielādes ātrumu visērtāk ir testēt FireBug sadaļā Net. Tajā soli pa solim attēlota mājas laps ielāde, to elementu izmērs, ielādes ātrums, domēni un cita noderīga informācija.

Web servisi lapas ātruma novērtējums

WebPageTest.org – arī piedāvā izvēlēties dažādas testa lietotāju atrašanās vietas, pārlūkprogrammas. Serviss sniedz plašus atskaites testus par mājas lapas ielādi, lapas augšējā stūrī ir izvietoti arī Yslow un PageSpeed mērījumi. Visplašakās atskaites no šeit apskatītajiem servisiem – noteikti iesaku izmēģināt un izdarīt secinājumus.

Uptrends monitoring – ja jūsu mājas lapas apmeklētāji ir dažādās pasaules vietās, Uptrends bezmaksas rīks ļauj izvērtēt lapas ielādes ātrumu dažādās vietās pasaulē. Ievadiet vajadzīgos datus un uzgaidiet, kamēr tabula aizpildīsies ar datiem.

Loads.in – pēc pirmā mērījuma veikšanas parādīsies papildus iespējas izvēlēties testa lietotāja atrašanās vietu, kā arī izmantoto pārlūkprogrammu. Lapā tiek fiksēta lapas ielādes gaita, tas ļauj vizuāli redzēt lapas ielādi dažādos laika punktos, piemēram, 0.9 s, 3.8 s, 4.8s utml.

Pingdom tools – piedāvā vairākus servisus kā lapas ielādes ātruma mērījumi, DNS testi. Sadaļā History varat uzkrāt mājas lapas ielādes ātrumus, vēlāk tos salīdzinot.

Jau citā rakstā apkopošu svarīgāko no praktiskās pieredzes, kā izmantot šos servisus un rīkus, lai optimizētu mājas lapu, uzlabotu to ātrdarbību.

2 thoughts on “Mājas lapas ielādes ātruma novērtējums: rīki

  1. Pingback:   Analītiķu vakariņas – profesionāļiem un ne tikai | Edgars Koroņevskis

Comments are closed.