ASV serveru hostings: priekšrocības un trūkumi

ASV hostinga tirgus ir gana piesātināts, cīņa par klientiem ir sīva, daudzi piedāvājumi cenas un tehniskajā ziņā ir līdzīgi, tādēļ būtiskākā atšķirība parasti ir klientu atbalsts un darbības stabilitāte. Lai novērtētu šos divus faktorus, ir vērts lasīt lietotāju atsauksmes, tomēr jāņem vērā, ka dažkārt atsauksmes var sarakstīt konkurenti vai arī ir cilvēki, kuriem ir neadekvātas prasības pret serveri, pārkāpj lietošanas noteikumus un tādēļ negatīvus komentārus izvieto hostinga atsauksmju. Šajā nelielajā rakstā mēģināšu izvērtēt galvenos ieguvumus un trūkumus ASV datu centru hostingam. Papildus noderēs raksts šajā blogā par hostinga izvēli un klientu atbalstu.

Galvenie ieguvumi

Cena

Biežāk ASV izvietoti serveri ir lētāki – par to pašu naudu var iegādāties jaudīgāku serveri. Tomēr esiet uzmanīgi ar pārāk lētiem serveriem (VPS), tiem var gadīties problēmas ar stabilitāti, jāizvērtē, kā hostinga sniedzējs nodala lietotājus uz dalītā servera. Dažkārt lēti piedāvājumi mēdz būt kvalitatīvi, piemēram, akcijas laikā, tomēr vislabāk ir lasīt jau esošo lietotāju atsauksmes un izvērtēt cenas/kvalitātes attiecību. Ja mājas lapas servera darbība ir biznesam kritiska, tad noteikti nav vērts ietaupīt nelielu mēneša summu, bet izvēlēties dārgāku, tomēr kvalitatīvāku serveri/datu centru.

Tuvāk Google serveriem

Google ir izvietojis savus datu centrus visā pasaulē, tomēr web „zirneklis” (crawler/bot) lielākoties strādā no ASV, rezultātā arī lapas ātrdarbību tas novērtē no ASV tīkla. Lapas ielāde ir viens no faktoriem, kas tiek ņemti vērā Google Page rank veidošanā, turklāt ātrāka lapas ielāde nozīmē arī lielāka apjoma satura indeksēšanu. Google velta katrai lapai noteiktu laiku – ja lapa darbosies ātri, tad arī Google varēs izskatīt vairāk lapas sadaļas. Šim rādītājam var sekot līdzi Google Webmasters sadaļā.

Jāatgādina, ka Google neņem vērā mājaslapas servera izvietojumu – tas ir tehnisks jautājums, vai lapu latviešu valodā tiek izvietota ASV, Lielbritānijā vai Āzijā. Google noteikti ņems vērā domēna paplašinājumu, piemēram, .lv, .pl vai .ru utml. – tā ir skaidra norāde par to, kurai valstij šis saturs ir paredzēts, tādēļ būtiskāk par serveri ir izvēlēties pareizu domēnu. Atbilstoša domēna paplašinājuma izvēle var ietekmēt pozitīvi lietotāja vēlmi noklikšķināt uz meklētāja rezultātiem vai apmeklēt mājaslapas adresi no kādas reklāmas, piemēram, Latvijai paredzēts saturs ar .lv galā noteikti būs saistošāk par uznemums.com/lv adresi. Papildus informāciju par ģeogrāfisko lokāciju var norādīt Google webmasters.

Negatīvās puses

ASV serveri, salīdzinot ar Eiropas serveriem, atrodas tālāk, tādēļ arī savienojuma ceļš (ping) ir garāks, tomēr mūsdienās internet ātrums arvien pieaug, tiek veidoti arvien jauni savienojumi, optikas līnijas, tādēļ šī starpība starp ASV un Eiropas serveriem kļūst arvien mazāka. Lielākie hostinga pakalpojumu sniedzēji nodrošina testa failus un IP adreses, tas palīdzēs novērtēt tīkla savienojumu, ātrumu. Ja lapas galvenā auditorija ir Eiropā, Latvijā, tad papildus ASV serveri ir vēlams izvēlēties tuvāk Austrumu krastam, lai būtu tuvāks savienojums, attiecīgi tīkla ātrdarbība labāka.

Servera izvietojums jāizvēlas vienmēr iespējami tuvu gala lietotājam, lai savienojuma ceļš starp serveri un lietotāju būtu ātrāks. Tomēr atkal ir jāņem vērā, ka praksē mēdz pierādīties, ka Vācijā izvietots serveris var būt lēnāks par Lielbritānijā/ASV izvietotu serveri, jo nav optimāls tīkla savienojums ar Latviju. Hostinga sniedzēji parasti piedāvā testa failus, lai pārbaudītu tīkla ātrumu no sava datu centra, izmantojiet šo iespēju.

Problēmas ar lielāku failu piegādi var risināt ar CDN (content delivery network) palīdzību – vairāk par lapas statiskā satura piegādes optimizāciju var lasīt atsevišķā rakstā “Statiskā lapas satura ielāde – ieteikumi labākiem rezultātiem”.

Klientu atbalsts

Izvēloties ASV serveri ir jābūt uzmanīgiem no klientu atbalsta tikai biznesa stundās, kuras turklāt nesakrīt ar Latvijas laika zonu. Vienmēr izvēlieties pakalpojumu sniedzēju, kurš piedāvās 24/7 klientu atbalstu – tas ļaus jebkurā laikā atrisināt problēmu. Ideālā gadījumā pakalpojumu sniedzējs būs norādījis arī tālruni, pa kuru sazvanīt administratoru, ja problēma ir patiesi steidzama.

Uzticami ASV hostinga serveri

ASV serveru piedāvājums ir ļoti plašs, no savas puses varu ieteikt paša pārbaudītus hostinga provaiderus un kurus bieži iesaka arī lietotāji forumos:

FutureHosting – piedāvā VPS/dedicated serverus ASV, Londonā un arī Austrālijā. Ļoti labs klientu atbalsts, stabila serveru darbība. VPS un dedicated serveri ir par labām cenām, turklāt VPS servera administrēšana mēnesī maksā sākot no 3$, bet ieteicams ir izvēlēties 10$ iespēju. Nepiedāvā vienkāršāko hostingu (shared hosting). (Drīzumā – review, izmantoju vairāk kā 3 gadus)

WiredTree – piedāvā tikai ASV datu centru, ļoti labs klientu atbalsts. Īpaši izveidots klientu portāls Grove, kurā var sekot līdzi servera darbībai, nosūtīt pieprasījumus atbalsta dienestam utml. Piedāvā gan dedicated servers, VPS, gan arī Hybrid VPS (hostings starp VPS un dedicated). Visi serveri ir pilnībā pārvaldīti (fully managed). (Drīzumā tiks publicēta plašāks review, izmantoju vairāk kā 2 gadus).

LiquidWeb – dārgākais no šī hostinga saraksta, tomēr ir viens no lielākajiem spēlētājiem vidējā hostinga tirgū ASV. Pats neesmu izmantojis, tomēr no sadarbības partneriem ir dzirdētas labas atsauksmes. Var izmantot arī viņu piedāvāto Cloud dedicated servisu un shared hostingu. Ja ir nepieciešama augsta kvalitāte un ir gatavi maksāt vairāk, šī ir laba izvēle.

Knownhost – serveri tikai ASV, piedāvā sākot no shared hosting. Pats neesmu izmantojis, tomēr iepriekšējie trīs un šis hostinga sniedzējs tiek uzskatīti par labākajiem ASV tirgū, labas atsauksmes un novērtēts klientu atbalsts.

Dreamhost – piedāvā visa veida hostingus: sākot no vienkāršākā, WordPress hostings līdz pat dedicated serveriem. Atsevišķā sadaļā var salīdzināt Dreamhost piedāvājumus. Teju trīs mēnešus (97 dienas) ir iespēja izmēģināt, atteikšanās gadījumā naudu atskaitīs atpakaļ. Papildus var izmantot promo kodu „itblogs” un saņemt atlaidi.

Eleven2 – populārs mazām mājas lapām, kurām pietiek ar vienkāršāko hostingu (shared hosting), bieži ir akcijas ar 30%-50% atlaidi pirmajam rēķinam, papildus piedāvā arī VPS un cloud hosting. Iespējas izvēlēties datu centrus ASV, Eiropā un Āzijā. Pats pēdējo reizi viņus izmantoju 2 gadus atpakaļ, problēmu nebija, serveris darbojās stabili, cena bija vairāk kā izdevīga.

Atsevišķā rakstā uzrakstīšu, ko nozīmē managed server, kāda ir tā nozīme un kādos gadījumos par to ir vērts maksāt.